GLAVNA RUTA ZA ISPORUKU

Gazprom: Ne možemo da isporučimo turbinu za Sjeverni tok zbog sankcija

Pored toga, isporuka turbine u Rusiju ne može biti realizovana zbog neusaglašenosti trenutne situacije sa obavezama Simensa

Ruska kompanija je 25. jula objavila da je od kanadskih vlasti primila dokumente od Simensa. Agencije

H. J. I.

3.8.2022

Sankcije Kanade, Evropske unije i Velike Britanije onemogućavaju isporuku turbine za Sjeverni tok, koja je remontovana u Kanadi, a sada se nalazi u Njemačkoj, saopćio je danas ruski energetski gigant Gazprom na svom zvaničnom Telegram kanalu, javlja agencija RIA Novosti.

Pored toga, isporuka turbine u Rusiju ne može biti realizovana zbog neusaglašenosti trenutne situacije sa obavezama Simensa, navodi Gazprom.


Sankcije EU i Velike Britanije

Gasovod Sjeverni tok je sada glavna ruta za isporuku ruskog gasa u Evropu, a zbog poteškoća sa povratkom sa remonta i održavanja gasnih pumpnih agregata nastalih nakon uvođenja antiruskih sankcija, Gazprom je bio prinuđen da smanji isporuku, prvo na 40 posto kapaciteta gasovoda, a zatim na 20 posto, navodi RIA Novosti.

Ruska kompanija je 25. jula objavila da je od kanadskih vlasti primila dokumente od Simensa, gdje je turbina na remontu, ali ostaju pitanja, uključujući sankcije EU i Velike Britanije. Rješenje tih pitanja je, kako navodi RIA, važno kako za povratak u Rusiju remontovane turbine za Sjeverni tok, tako i za hitan remont drugih turbina.

Zamjenik predsjednika upravnog odbora Gazproma Vitalij Markelov rekao je da njemačka kompanija Simens ne popravlja turbine za snabdijevanje gasovoda gasom.


Majska isporuka još nije stigla

Prema njegovim riječima, prije uvođenja sankcija, Gazprom nije imao problema sa prijemom jedinica iz remonta, ali majska isporuka još nije stigla.

Osim toga, pitanje sankcija donijelo je rizik da spriječi vraćanje turbine i slanje drugih turbina na popravku.

Portparol ruskog predsjednika Vladimira Putina Dmitrij Peskov izjavio je ranije danas da će puštanjem gasovoda "Sjeverni tok 2" Rusija moći da snabdijeva Evropu sa 27 milijardi kubnih metara gasa.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.