SA 95 GLASOVA ZA

Američki Senat podržao ulazak Finske i Švedske u NATO

Napadom na Ukrajinu ruski predsjednik Vladimir Putin postigao je kontra-efekat, jer je njegov potez doveo do najznačajnijeg proširenja NATO saveza od 1990-ih

Senat: Samo jedan glas "protiv". CNN

E. Ć.

4.8.2022

Američki Senat odobrio je pristupanje Finske i Švedske NATO savezu koje su se na taj korak odlučile nakon što je počela vojna invazija Rusije na Ukrajinu 24. februara. 

Napadom na Ukrajinu ruski predsjednik Vladimir Putin postigao je kontra-efekat, jer je njegov potez doveo do najznačajnijeg proširenja NATO saveza od 1990-ih.

Senat Sjedinjenih Američkih Država je glasao s 95 glasova "za" i 1 "protiv" o podršsci ratifikacije dokumenata o pristupanju Finske i Švedske. Inače, pristup ovim zemljama moraju ratificirati parlamenti svih 30 članica Alijanse.

- Kvalifikacije ove dvije prosperitetne, demokratske nacije su izvanredne i služit će jačanju NATO saveza - rekao je demokratski senator Bob Menendez, predsjednik Odbora za vanjske odnose, pozivajući na podršku prije glasovanja.

Podsjetimo, svih 30 članica NATO-a potpisalo je u julu protokol o pristupanju Švedske i Finske, odobravajući im pridruživanje nuklearno naoružanom savezu, predvođenom SAD-om, nakon što njegovi članovi ratificiraju odluku.

Ratifikacija bi mogla potrajati i do godinu dana, iako ju je već odobrilo nekoliko zemalja.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.