NAKON VIŠEMJESEČNE PAUZE

U Beču nastavljeni pregovori o povratku u Nuklearni sporazum iz 2015. godine

Iako su u pregovorima ranije učestvovali i predstavnici drugih svjetskih sila, čini se kako su se na današnjem, za mnoge iznenađujućem sastanku, pojavili samo predstavnici Teherana, Vašingtona i Brisela

Glavni iranski pregovarač Ali Bagheri Kani. Agencije

H. J. I.

4.8.2022

Nakon višemjesečne pauze danas su u Beču nastavljeni pregovori Irana, SAD i Evropske unije o povratku u Nuklearni sporazum iz 2015. godine.

Iako su u pregovorima ranije učestvovali i predstavnici drugih svjetskih sila, čini se kako su se na današnjem, za mnoge iznenađujućem sastanku, pojavili samo predstavnici Teherana, Vašingtona i Brisela.


Glavni iranski pregovarač Ali Bagheri Kani sastao se u okviru današnjih pregovora s posrednikom Evropske unije Enrikeom Morom (Enrique Mor), a kao što je naglašeno i ranije, iranski zvaničnici neće direktno pregovarati s američkim pregovaračima.

- Iran je ponovno iznio maksimalističke stavove. Preko državne agencije IRNA, Teheran je obavijestio javnost da nije odustao od napora da natjera Ameriku da ukloni s liste terorističkih organizacija Iransku revolucionarnu gardu. To je glavna prepreka za povratak u sporazum - navodi The Times of Israel.


Iako nisu učestvovali na zajedničkom sastanku, predstavnici Rusije, tačnije ambasador Mihail Uljanov održao je sastanak s iranskim pregovaračima.

- Kao i uvijek, imali smo iskrenu, pragmatičnu i konstruktivnu razmjenu mišljenja o načinima i sredstvima za prevazilaženje otvorenih pitanja - rekao je Uljanov nakon sastanka.


Između ostalog, iranska novinska agencija prenijela je i razmišljanja iranskog stručnjaka za nuklearnu energiju koji je rekao da će kamere Međunarodne agencije za atomsku energiju biti ponovno uključene samo ako Zapad odustane od napora da istražuje tragove uranija koji su pronađeni na neotkrivenim lokacijama u Iranu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.