NAKON POSJETE TAJVANU

Sjeverna Koreja nazvala Pelosi "najtežim razaračem međunarodnog mira i stabilnosti"

Tokom posjete Južnoj Koreji, Pelosi je posjetila graničnu regiju sa Sjevernom Korejom i raspravljala o nuklearnom programu

Pelosi je otputovala u Južnu Koreju nakon što je posjetila Tajvan. Agencije

A. Č. / Fena

6.8.2022

Sjeverna Koreja u subotu je nazvala predsjedavajuću američkog Zastupničkog doma Nensi Pelosi (Nancy) “najtežim razaračem međunarodnog mira i stabilnosti", optužujući je za poticanje antisjevernokorejskog raspoloženja u provociranje Kine zbog njene azijske turneje u ovoj sedmici.

Pelosi je otputovala u Južnu Koreju nakon što je posjetila Tajvan, što je nagnalo Kinu da pokrene vojne vježbe među kojima su ispaljivanja raketa u vodama u blizini samoupravnog otoka. Kina smatra Tajvan dijelom svoje teritorije koji će anektirati i silom ukoliko bude neophodno.


Tokom posjete Južnoj Koreji, Pelosi je posjetila graničnu regiju sa Sjevernom Korejom i raspravljala o nuklearnom program Sjevera s predsjedavajućim južnokorejske Narodne skupštine Kim Jin Pyom. Sudeći po Kimu, dvije strane usuglasile su se da podrže napore svojih vlada na denuklearizaciji i miru na Korejskom poluotoku i diplomatiji.

U subotu je Jo Yong Sam, generalni direktor odjela za odnose s javnošću u sjevernokotrejskom ministarstvu vanjskih poslova, osudio Pelosi zbog njene posjete granici i razgovora o odvraćanju Sjeverne Koreje.


Pelosi, koja se našla pod baražom kritika Kine zbog razaranja regionalnog mira i stabilnosti posjetom Tajvanu, podstakla je “atmosferu konfrontacije” sa Sjevernom Korejom tokom boravka na Jugu, navodi Jo u saopćenju koje su prenijeli državni mediji.

Nazivajući Pelosi “najtežim razaračem međnarodnog mira i stabilnosti”, Jo tvrdi da je ponašanje Pelosi u Južnoj Koreji jasno pokazalo neprijateljsku politiku Bajdenove administracije prema Sjevernoj Koreji, prenosi AP.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.