PRESUDNI DAN

Meksički rudari zarobljeni nakon poplave u rudniku, ronioci će ih pokušati izvući

Tri okna su poplavljena u dužini od 34 metra, dodaje civilna zaštita koja navodi da se nivo vode nakon ispumpavanja smanjio za četiri metra

Operacija spašavanja rudara nastavlja se danas. Agencije

Avaz.ba

7.8.2022

Operacija spašavanja rudara iz Meksika koji su bušeći rudnik naišli na džep ispunjen vodom, a koji se urušio i prouzročio poplavu, nastavlja se danas.

Riječ je o veoma opasnom neslužbenom rudniku, kažu stručnjaci. Rudnik je smješten je 1.130 kilometra  sjeverno od glavnog grada Mexica.


Tri dana pod zemljom

Meksički predsjednik je jučer govorio o presudnom danu u operaciji spašavanja rudara koji su već tri dana pod zemljom nakon urušavanja i poplave u rudniku ugljena na sjeveroistoku zemlje.

- Današnji dan je presudan jer tehnički stručnjaci kažu da ćemo danas znati hoće li ronioci moći ući u rudnik a da se ne izlože opasnosti. Nastavljamo raditi danonoćno. Poplava je najveći problem, premda imamo dovoljan broj ljudi za ispumpavanje vode - rekao je Andres Manuel Lopez Obrador na Twitteru.

Jučer predvečer u 18 sati (1 sat u nedjelju po srednjoevropskom vremenu) nije bilo novih informacija. Porodice i novinari nisu mogli priči mjestu gdje se odvijala spasilačka operacija.

Saslušana petorica rudara

Na sudu su saslušana petorica rudara izvučenih u srijedu.

- Čini se da ih je iz rudnika izbacila vodena bujica - rekao je glavni tužilac Coahuile.

- Zatražili smo niz informacija od vlasnika i od koncesionara - dodao je pred novinarima, ne navodeći imena.

Tri okna su poplavljena u dužini od 34 metra, dodaje civilna zaštita koja navodi da se nivo vode nakon ispumpavanja smanjio za četiri metra. U operaciji spašavanja učestvuju 383 osobe, izvijestila je vlada.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.