NA ZAHTJEV PALESTINE

Vijeće sigurnosti UN-a sutra raspravlja o izraelskim napadima na Gazu

Izraelska vojska je 5. avgusta pokrenula napade na blokirani Pojas Gaze, tvrdeći da će gađati ciljeve pokreta Islamski džihad

U ponedjeljak poslijepodne zatvorena sjednica Vijeća sigurnosti UN-a. Arhiv

A. Č. / Anadolija

7.8.2022

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda (UNSC) sastat će se sutra, 8. augusta, na zahtjev Palestine, kako bi raspravljalo o izraelskim napadima na Pojas Gaze, prenosi Anadolija.

Kako navodi palestinska novinska agencija WAFA, stalni predstavnik Palestine pri Ujedinjenim narodima Rijad Mansur (Riyad Mansour) izjavio je da su kontaktirali članove UNSC-a kako bi pozitivno odgovorili na zahtjev Palestine da se "zaustave i osude izraelski napadi i pruži međunarodna zaštita Palestincima".


Napomenuo je da je zahtjev upućen preko Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE), privremene članice UNSC-a.

Mansur je kazao da je odlučeno da se u ponedjeljak poslijepodne održi zatvorena sjednica Vijeća sigurnosti UN-a na kojoj će se razgovarati o izraelskim napadima na Pojas Gaze.

Izraelska vojska je 5. avgusta pokrenula napade na blokirani Pojas Gaze, tvrdeći da će gađati ciljeve pokreta Islamski džihad.

Ministarstvo zdravlja Palestine objavilo je da su u izraelskim napadima na Gazu ubijene 24 osobe, uključujući šestero djece i dvije žene, a 203 je ranjeno.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.