DRŽAVNI SEKRETAR SAD

Blinken započeo posjetu Africi

Blinkenovo putovanje u Afriku slijedi nakon što je nedavno ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov posjetio ovaj kontinent kao i francuski predsjednik Emanuel Makron

Entoni Blinken. Agencije

H. J. I.

7.8.2022

Američki državni sekretar Entoni Blinken (Antony) započeo je svoju turneju po tri zemlje Afrike dolaskom u Južnoafričku Republiku danas.

Blinkenova posjeta Africi smatra se dijelom kao takmičenje između Rusije i zapadnih sila za podršku afričkih zemalja oko rata u Ukrajini. Blinkenovo putovanje u Afriku slijedi nakon što je nedavno ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov posjetio ovaj kontinent kao i francuski predsjednik Emanuel Makron (Emmanuel Macron).


Južnoafrička Republika je jedna od mnogih afričkih zemalja koje su zadržale neutralan stav prema ratu i nisu javno kritizirale Rusiju.

U nedjelju, nakon dolaska, Blinken će posjetiti spomenik Hectoru Pietersonu u općini Soveto, koji je u znak sjećanja na studenta ubijenog 1976. koji je protestovao protiv južnoafričkog režima rasne segregacije, apartheida, koji je okončan 1994, piše Associated Press.


U ponedjeljak će Blinken iznijeti strategije Sjedinjenih Država za subsaharsku Afriku u svom govoru na Univerzitetu u Pretoriji. Afrika je teško pogođena posljedicama globalne pandemije COVID-19 ali i rastućih cijena hrane i nafte uzrokovanih ruskim ratom u Ukrajini.

Blinken će također posjetiti Kongo i Ruandu kako bi završio svoju međunarodnu turneju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.