GUSTAVO PETRO

Bivši pobunjenik postao predsjednik države, s kriminalcima najavio pregovore

Želim jaku, pravednu i ujedinjenu Kolumbiju, rekao je Petro

Gustavo Petro. AGENCIJE

A. O.

8.8.2022

Prvi ljevičarski predsjednik Kolumbije postao je Gustavo Petro koji je obećao ujediniti polariziranu zemlju u borbi protiv nejednakosti i klimatskih promjena te postići mir s ljevičarskim pobunjenicima i kriminalnim skupinama.

Petro, bivši član gerilske skupine M-19, položio je prisegu pred predsjednikom Senata Rojom Barerasom (Royom Barrerasom) u Bolivar Plazi u Bogoti jučer poslijepodne, uz oko 100.000 uzvanika, uključujući španjolskog kralja Felipea VI., najmanje devet predsjednika zemalja Latinske Amerike i brojne ugledne Kolumbijce.

- Ne želim dvije zemlje, kao što ne želim ni dva društva. Želim jaku, pravednu i ujedinjenu Kolumbiju. Izazovi i testovi koje imamo kao nacija zahtijevaju razdoblje jedinstva i temeljnog konsenzusa - rekao je emotivni Petro u svom inauguracijskom govoru.


Najavio pregovore

Petro je obećao oživjeti mirovne pregovore s pobunjenicima Nacionalne oslobodilačke vojske (ELN) i primijeniti mirovni sporazum iz 2016. na bivše članove gerilske skupine FARC.

Njegov ministar vanjskih poslova rekao je da će vlada voditi dijalog s narkobandama i potencijalno članovima dati manje kazne u zamjenu za informacije o trgovini drogom. Naoružane skupine trebale bi prihvatiti taj dogovor, rekao je Petro.

- Pozivamo sve one koji su naoružani da ostave svoje oružje u prošlosti. Da prihvate zakonske pogodnosti u zamjenu za mir, u zamjenu za definitivno zaustavljanje nasilja - rekao je Petro razdraganoj masi.

Također je pozvao na novu međunarodnu strategiju za borbu protiv trgovine drogom, rekavši da rat protiv droge koji je vodio SAD nije uspio.

- Vrijeme je za novu međunarodnu konvenciju koja prihvaća da je rat protiv droga propao, da je ostavio milijun mrtvih Latinoamerikanaca tijekom 40 godina i da svake godine 70.000 Sjevernoamerikanaca umre od predoziranja. Rat protiv droga ojačao je mafiju i oslabio države - rekao je.

Protiv klimatskih promjena mora se boriti na međunarodnoj razini, ali posebno u zemljama koje ispuštaju najviše stakleničkih plinova, rekao je Petro, dodavši da će Kolumbija prijeći na gospodarstvo bez ugljena i nafte.


Porezna reforma

Novi ministar financija Hose Antonio Okampo (Jose Antonio Ocampo) Kongresu će u ponedjeljak predložiti poreznu reformu vrijednu 5.8 milijardi dolara, koja bi povećala namete osobama s visokim primanjima za financiranje socijalnih programa.

Petro, 62-godišnji bivši senator, također je rekao da je prioritet borba protiv gladi u zemlji od 50 milijuna stanovnika, u kojoj gotovo polovica stanovništva živi na određenoj razini siromaštva.

Petro je također obećao promjene u besplatnom javnom sveučilišnom obrazovanju i zdravstvu te je izgradio široku kongresnu koaliciju ljevičarskih i centrističkih stranaka kako bi usvojile njegovu platformu. Obećanja o mirovinskoj reformi i zaustavljanje širenja naftne industrije izazvali su nervozu ulagača unatoč imenovanju Okampa, dugogodišnjeg dužnosnika.

Nova potpredsjednica Fransia Markez (Francia Marquez), aktivistica za zaštitu okoliša i bivša domaćica, prva je afro-Kolumbijka na toj dužnosti. Hiljade Petrovih pristaša slavile su u Bogoti i pred velikim ekranima postavljenim na javnim mjestima diljem zemlje.

- Nisam vjerovao da ću doživjeti da se ovo konačno dogodi - rekao je Nelson Molina, 56-godišnji vodoinstalater koji je nosio Petrovu majicu i šešir. Znam da se nećemo promijeniti iz dana u dan, ovo je samo početak.

Grupe ljudi također su slavile s obje strane granice Kolumbije i Venezuele, a deseci su se okupili s obje strane prijelaza na mostu Simon Bolivar izvan Kukute (Cucute).

Petro, bivši gradonačelnik Bogote, obećao je ponovno uspostavljanje diplomatskih odnosa s Venezuelom, čime će se omogućiti nastavak trgovine dviju zemalja. Petrova prva naredba kao predsjednika bila je da vojska donese mač latinoameričkog oslobodilačkog heroja Simona Bolivara - koji su 1974. ukrali Petrovi bivši suborci iz M-19 - kako bi bio izložen na trgu, nakon što njegov prethodnik Ivan Duque nije odobrio njegovu upotrebu u inauguracijskoj svečanosti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.