GLAVNI SEKRETAR UN-A

Gutereš: Opasnost od nuklearnih sukoba se vratila nakon više desetljeća

Ovom prilikom on je pozvao nuklearne države da se obavežu da neće prve upotrijebiti oružje

A. O.

Antonio Gutereš

Foto: AGENCIJE


Glavni sekretar Ujedinjenih naroda Antonio Gutereš (Guterres) danas je izjavio da se opasnost od nuklearnih sukoba vratila nakon više desetljeća.

Ovom prilikom on je pozvao nuklearne države da se obavežu da neće prve upotrijebiti oružje.

Zaustavljanje finansiranja

- Svaki napad na nuklearno postrojenje je “samoubilački" - rekao je Gutereš, odgovarajući na izvještaje o ponovnom ruskom granatiranju pogona Zaporožje u Ukrajini, najveće evropske nuklearne elektrane.

Gutereš je govorio na konferenciji za novinare u Tokiju nakon što je u subotu prisustvovao Memorijalnoj ceremoniji mira u Hirošimi u znak sjećanja na 77. godišnjicu prvog atomskog bombardiranja u svijetu.

Također je pozvao Japan da zaustavi javno i privatno finansiranje projekata ugljena kao dio obaveza države u smanjenju emisija fosilnih goriva.

Generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grosi (Grossi) u subotu je izrazio veliku zabrinutost zbog granatiranja Zaporožje, upozorivši na opasnost od moguće nuklearne katastrofe, koja bi mogla ugroziti životnu okolinu i javno zdravlje u Ukrajini, ali i šire.

Granatiran dalekovod

Pogon u Zaporožju ruske su vojne snage zauzele na početku rata, ali u njoj još uvijek rade ukrajinski tehničari.

U petak je granatiran i pogođen dalekovod u postrojenju, što je operatere primoralo da isključe reaktor premda nije ustanovljeno curenje radioaktivnih tvari.

Obje su se strane u subotu međusobno optuživale za “nuklearni terorizam”.

Ukrajinska državna nuklearna tvrtka Energoatom okrivila je Rusiju za štetu, dok je rusko ministarstvo obrane optužilo ukrajinske snage za granatiranje elektrane.

NA VRH

Podijeli članak na