ZA HITNE POTREBE ZBOG RATA

Svjetska banka odobrila dodatnih 4,5 milijardi dolara pomoći Ukrajini

Finansijski paket je grant koji obezbjeđuju Sjedinjene Američke Države, navodi Grupacija Svjetske banke, u čijem sastavu je pet institucija

Dejvid Malpas. TWITTER

S. S.

8.8.2022

Grupacija Svjetske banke odobrila je 4,5 milijardi dolara dodatnog finansiranja za Ukrajinu, u okviru Projekta javnih rashoda za održivost administrativnih kapaciteta u Ukrajini (PEACE).

Projekat ima za cilj da pomogne vladi Ukrajine u ispunjavanju hitnih potreba koje je stvorio rat Rusije protiv te zemlje.

Vršenje administrativnih funkcija

Finansijski paket je grant koji obezbjeđuju Sjedinjene Američke Države, navodi Grupacija Svjetske banke, u čijem sastavu je pet institucija.

Pomoć ima za cilj da pomogne vladi Ukrajine da izvrši svoje administrativne funkcije i funkcije pružanja usluga na nacionalnom i regionalnom nivou, da pokrije socijalna i zdravstvene usluge i penzije, kako bi ublažila društvene i ekonomske posljedice rata.

- Ukrajini su potrebne kontinuirane vladine usluge, uključujući zdravstvo, obrazovanje i socijalnu zaštitu kako bi se spriječilo dalje pogoršanje životnih uslova i siromaštvo - rekao je predsjednik Grupacije Svjetske banke Dejvid Malpas (David Malpass) u saopćenju.

Fokus na oporavku i rekonstrukciji

Dodatno finansiranje odobreno je nakon prethodnih 1,49 milijardi dolara za finansiranje investicionih projekata odobrenih u junu 2022.

Svjetska banka je do sada mobilizirala skoro 13 milijardi dolara za hitno finansiranje Ukrajine, uključujući obaveze i obećanja donatora. Od toga je više od 6,3 milijarde dolara isplaćeno do kraja jula.

- Kako se fokus okreće oporavku i rekonstrukciji, biće od ključnog značaja da se poveća pažnja na reforme, transparentnost i upravljanje, dok se Ukrajina priprema za tranziciju ka poslijeratnom oporavku - rekao je u Arup Banerji, regionalni direktor Svjetske banke za Istočnu Evropu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.