NA PODRČJU ZAPOROŽJA

Ukrajina optužila Rusiju za nuklearni terorizam

Prema međunarodnim normama, napad na postrojenje u kojem se koriste nuklearni ili radiološki materijali smatra se činom nuklearnog terorizma, rekao je Dmitro Lubinec

Zaporožje. Dmytro Smolyenko/Ukrinform/Zuma

S. S.

8.8.2022

Dmitro Lubinec, ukrajinski parlamentarac, koji je na čelu komisije za ljudska prava, danas je optužio Rusiju za nuklearni terorizam na području nuklearne elektrane Zaporožje, najveće nuklearke u Evropi.

- Prema međunarodnim normama, napad na postrojenje u kojem se koriste nuklearni ili radiološki materijali smatra se činom nuklearnog terorizma. To uključuje djela usmjerena na sabotažu, prekid ili manipulaciju operacijama elektrane, koja bi mogla dovesti do curenja radioaktivnosti - utvrdio je Lubinec.

Ukrajinski parlamentarac pozvao je generalnog sekretara UN-a, Međunarodnu agenciju za atomsku energiju i međunarodnu zajednicu da "poduzmu sve moguće mjere kako bi poslali sigurnosnu misiju u nuklearnu elektranu Zaporožju koja bi potpuno demilitarizirala nuklearku te pružila sigurnosne garancije zaposlenicima elektrane i stanovnicima grada Enerhodara - prenosi CNN.

Podsjetimo, Rusija i Ukrajina se međusobno optužuju za raketiranje i granatiranje na području nuklearke Zaporožje. Borbe na području najveće nuklearke u Evropi generalni sekretar UN-a Antonio Gutereš (Guterres) opisao je kao "suicidalne".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.