OBRATIO SE GRAĐANIMA GAZE

Lapid: Znamo kako da se zaštitimo od svakoga ko nam prijeti, ali znamo i kako osigurati posao

Postoji drugi način života, poručio je Lapid tokom svog obraćanja

Jair Lapid. ANADOLIJA

A. O.

9.8.2022

Premijer Izraela Jair Lapid (Yair) javnosti se prvi put obratio nakon što su pregovori između Islamskog džihada i Izraela uspješno okončani u nedjelju.

- Želim se obratiti građanima Gaze i reći im. Postoji i drugi način. Znamo kako da se zaštitimo od svakoga ko nam prijeti, ali znamo i kako osigurati posao, egzistenciju i dostojanstven život svakome ko želi živjeti u miru pored nas - rekao je Lapid u govoru koji su prenijele sve televizije u Izraelu.




"Izbor je na vama"

U govoru koji je prije svega namijenjen stanovnicima Gaze, Lapid je poručio kako postoji drugi način za život, a koji ne uključuje saradnju s teroristima.

Naglasio je kako budućnost Palestinaca ovisi o njima samima.

- Postoji drugi način života. Put Abrahamskog sporazuma, put samita u Negevi, inovacije, ekonomija, regionalni razvoj i zajednički projekit. Izbor je na vama. Vaša budućnost ovisi o vama - poručio je premijer Izraela.


Ispaljene rakete

Podsjetimo, Izrael je u petak započeo takozvanu vojnu operaciju pod nazivom "Praskozorje" koja je imala za cilj eliminaciju komandanata Islamskog džihada. Prema podacima izraelske vojske, od 51 osobe ubijene u Gazi tokom napada, 24 su bili teroristi ove organizacije dok je 16 stanovnika ubijeno od raketa koje je ispalio Islamski džihad, a koje su završile na teritoriji Gaze. Izrael je saopćio kako je u napadima stradalo 11 civila.

Ministarstvo zdravlja Gaze iznijelo je nešto drugačije podatke. Naglasili su kako je najmanje 45 Palestinaca ubijeno tokom napada, uključujući 15 djece, dok je 360 građana ranjeno.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.