OZBILJNA PRIJETNJA

UN: ISIL je značajno povećao upotrebu dronova u prošloj godini

Najviši zvaničnik UN-a za borbu protiv terorizma Vladimir Voronkov rekao je Vijeću sigurnosti da uprkos svom teritorijalnom porazu i kasnijim gubicima, ISIS i dalje predstavlja prijetnju međunarodnom miru i sigurnosti

Turski dron Bajraktar. ILUSTRACIJA: ANADOLIJA

S. S.

10.8.2022

Teroristička grupa ISIL značajno je povećala upotrebu bespilotnih zračnih sistema, odnosno dronova u prošloj godini, upozorile su Ujedinjene nacije (UN) u utorak.

Najviši zvaničnik UN-a za borbu protiv terorizma Vladimir Voronkov rekao je Vijeću sigurnosti da uprkos svom teritorijalnom porazu i kasnijim gubicima, ISIS i dalje predstavlja prijetnju međunarodnom miru i sigurnosti.

- Grupa je također značajno povećala upotrebu bespilotnih vazdušnih sistema u protekloj godini - rekao je Voronkov koji je dodao da je ISIL to uspio učiniti u sjevernom Iraku pribjegavajući decentraliziranoj internoj strukturi.

Teroristička grupa djeluje ne samo u Iraku i Siriji, već i u Afganistanu, Somaliji i basenu jezera Čad, dodao je.

Procjenjuje se da oko 10.000 boraca ISIL-a djeluje duž granice između Iraka i Sirije, a grupa još uvijek upravlja imovinom čija se vrijednost procjenjuje na 25 do 50 miliona dolara.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.