NAKON NAPADA

Rušdi u teškom stanju: Na respiratoru, jetra izbodena, vjerovatno će izgubiti oko

Čovjek je, ne znam odakle, skočio na pozornicu i napao ga, zadajući mu udarce po prsima i vratu, rekao je Bredli Fišer, svjedok ovog događaja

Salman Rušdi ima teške povrede. TWITTER

S. S.

13.8.2022

Slavni književnik rodom iz Indije, Salman Rušdi (Rushdie), koji je proveo godine skrivajući se nakon što su iranske vlasti pozvale muslimane da ga ubiju zbog njegovog pisanja, uboden je u glavu, vrat i torzo tokom predavanja u Njujorku u petak te je prebačen helikopterom u bolnicu, objavila je policija.

Nakon operacije koja je trajala nekoliko sati Rušdi je na respiratoru i ne može govoriti. Pisci i političari širom svijeta osudili su napad na Rušdija.

Poznat identitet

- Vijesti nisu dobre - napisao je Andrew Wylie, njegov književni agent, u e-mailu. "Salman će vjerojatno izgubiti jedno oko. Živci u ruci su mu presječeni, a jetra mu je izbodena i oštećena - dodao je.

Rušdi (75), kojega je u tom trenutku predstavljao organizator događaja, izboden je na pozornici Institucije Chautauqua u zapadnom Njujorku, gdje je stotinama okupljenih trebao govoriti o umjetničkim slobodama. Zaprepašteni su posjetitelji pomogli maknuti napadača s Rušdija, koji je pao na pod.

Policajac državne policije Njujork, koji je osiguravao događaj, uhapsio je napadača. Policija je identificirala osumnjičenika kao Hadija Matara, 24-godišnjaka iz Fairviewa (New Jersey), koji je kupio kartu za događaj.

- Čovjek je, ne znam odakle, skočio na pozornicu i napao ga, zadajući mu udarce po prsima i vratu - rekao je Bredli Fišer (Bradley Fisher), koji je bio u publici, dodavši da su ljudi "vrištali i plakali". Doktor u publici brinuo se za Rušdija do dolaska hitne službe, rekla je policija.

Motiv nepoznat

Henri Ris (Henry Reese), moderator događaja, zadobio je lakšu povredu glave. Policija je rekla da sarađuje sa saveznim istražiteljima kako bi utvrdila motiv, a nisu opisali korišteno oružje.

Savjetnik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost Džejk Saliven (Jake Sullivan) opisao je incident kao "užasan". "Zahvalni smo građanima i onima koji su prvi reagirali što su mu tako brzo pomogli", napisao je na Twitteru.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.