OBUSTAVLJEN RAD

Štrajk mašinovođa izazvao kolaps u željezničkom saobraćaju

Mašinovođe traže povećanje plaća u skladu s inflacijom

Poremećaji u prijevozu. DW / ILUSTRACIJA

A. O.

14.8.2022

Štrajk uposlenika željeznice ovog vikenda izazvao je kolaps i velike poremećaje u željezničkom saobraćaju u Velikoj Britaniji.

Mašinovođe, zaposleni u devet kompanija koje su članice ASLEF-a, jednog od sindikata željezničkog saobraćaja u Velikoj Britaniji, nastavljaju obustavu rada, koja traje ukupno 24 sata, u različitim regijama i u različito radno vrijeme.


Povećanje plaća

Milioni građana koji koriste vozove, a koji iz svojih vikendica kreću na posao ili na dugo planirane praznike u različitim dijelovima zemlje, morali su promijeniti ili otkazati svoje planove nakon dugog čekanja na terminalima.

Oko 6.000 mašinovođa koji rade za devet različitih kompanija širom zemlje pridružilo se štrajku, što je izazvalo skoro potpunu blokadu železničkog sistema u zemlji.

Mašinovođe traže povećanje plaća u skladu s inflacijom.


Inflacija u Velikoj Britaniji

U Londonu su skoro cijeli vikend, u sklopu štrajka, otkazane usluge lahke željeznice i međugradski vozovi kompanija kao što su Great Western, Greater Anglia, LNER i Hull.

Prema podacima britanskog Ureda za statistiku (ONS), indeks potrošačkih cijena (CPI) u zemlji je u junu ove godine porastao za 9,4 posto na godišnjem nivou.

Inflacija u Velikoj Britaniji je na najvišem nivou u posljednjih 40 godina.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.