MOSKVA

Putin optužuje SAD, dvije stvari naročito smetaju šefu Kremlja

Njegove su izjave dio narativa što ga Moskva pokušava agresivno progurati, nastojeći opravdati invaziju na Ukrajinu i izgraditi nove globalne saveze da bi se suprotstavila onome što Putin naziva zapadnom hegemonijom i neokolonijalizmom

Putin: Raspiruju napetosti u Aziji. Twitter

E. Ć. / Hina

16.8.2022

Predsjednik Rusije Vladimir Putin optužio je danas Vašington za odugovlačenje rata u Ukrajini, obraćajući se na ceremoniji otvaranja sigurnosne konferencije u Moskvi.

Putin je rekao kako "Vašington koristi narod Ukrajine kao topovsko meso". Također, optužio je Sjedinjene Američke Države i za raspirivanje napetosti u Aziji, opisavši posjet Tajvanu predsjednice Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi (Nancy) kao "temeljno planiranu provokaciju".

Šef Kremlja je rekao i da je sigurnosni pakt AUKUS, dogovoren između Australije, Britanije i Sjedinjenih Američkih Država dokaz zapadnjačkih pokušaja da se u azijsko-pacifičkoj regiji stvori blok po uzoru na NATO.


Njegove su izjave dio narativa što ga Moskva pokušava agresivno progurati, nastojeći opravdati invaziju na Ukrajinu i izgraditi nove globalne saveze da bi se suprotstavila onome što Putin naziva zapadnom hegemonijom i neokolonijalizmom.

I dok zapadne vlade osuđuju invaziju, nazivajući je imperijalnom otimačinom zemlje te su ujedinjene u nametanju niza sankcija Moskvi, Rusija se aktivno ‘udvara’ zemljama Azije, Afrike i Latinske Amerike očekujući tješnje trgovinske veze, prodaju oružja i viziju novoga “multipolarnog svjetskog poretka”.

Ovomjesečni posjet predsjednice Pelosi Tajvanu, koji Kina smatra svojim teritorijem, “nije bio tek putovanje jedne neodgovorne političarke, već dio svrhovite i svjesne strategije SAD-a čiji je cilj destabilizirati i posijati kaos u regiji i u svijetu”, rekao je Putin.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.