ANTONIO GUTEREŠ

Generalni sekretar UN-a sastat će se u Lavovu s predsjednicima Turske i Ukrajine

Antonio Guterš posjetit će 20. avgusta u Istanbulu Zajednički koordinacioni centar, formiran za nadzor sporazuma o ukrajinskim isporukama žitarica

Gutereš: Potvrdio da će biti sastanak. Agencije

A. Č. / Anadolija

16.8.2022

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija (UN) Antonio Gutereš (Guterres) izjavio je u utorak da će se sastati sa predsjednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoanom (Recep Tayyip Erdogan) i predsjednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim u ukrajinskom gradu Lavovu 18. avgusta, javlja Anadolija.

Gutereš će 20. avgusta, nakon sastanka s predsjednicima Turske i Ukrajine, posjetiti Zajednički koordinacioni centar (JCC) u Istanbulu, formiran kao dio historijskog dogovora za nadzor sporazuma o obnovi ukrajinskih isporuka žitarica.

Uz posredovanje Turske i Ujedinjenih nacija, Ukrajina i Rusija 22. jula u Istanbulu potpisale su sporazum o obnovi ukrajinskih isporuka žitarica iz tri crnomorske luke. Prema dogovoru, uspostavljen je koordinacioni centar za provođenje zajedničkih inspekcija na ulazima i izlazima iz luka, osiguravajući sigurnost ruta. Prvi brod isplovio je 1. avgusta.

JCC u Istanbulu zvanično je počeo funkcionisati 27. jula, a sastoji se od predstavnika tri države i UN-a.

Od prvog isplovljavanja 1. avgusta, dosad je ukupno 21 brod sa žitaricama napustio ukrajinske luke, zahvaljujući sporazumu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.