ODLUČIO SUD

Žena iz Saudijske Arabije osuđena na 34 godine zatvora jer je koristila Twitter

U optužnici se navodi da je ona podržavala i pomagala disidente i aktiviste koji su željeli izazvati javne nemire i destabilizirati nacionalnu sigurnost

Al Shabab: Ima dvoje male djece. The Guardian

E. Ć. / The Guardian

17.8.2022

Salma al-Shebab (34) osuđena je na 34 godine zatvora jer je koristila Twitter na kojem je pratila disidente i aktiviste, odlučio je Sud u Saudijskoj Arabiji. 

Al-Shebab, inače majka dvoje male djece koja je studirala na britanskom Sveučilištu Lids, uhapšena je i osuđena po povratku iz Velike Britanije. U svoju zemlju je stigla na odmor, prenosi The Guardian.

Ona je prvobitno osuđena na tri godine zatvora zbog korištenja Twittera za "izazivanje javnih nemira i destabilizaciju civilne i nacionalne sigurnosti". Nakon što je javni tužitelj zatražio od suda da razmotri druge navodne zločine, sud je u petak izrekao novu kaznu od 34 godine zatvora nakon koje slijedi i 34-godišnja zabrana izlaska iz zemlje.

U optužnici se navodi da je Shebab pomagala onim koji su željeli izazvati javne nemire i destabilizirati nacionalnu sigurnost.

Inače, kako piše ugledni britanski list, ovaj slučaj predstavlja najnoviji primjer kampanje protiv svih korisnika Twittera koju je započeo Mohamed bin Salman, saudijski prijestolonasljednik, koji preko saudijskog fonda Public Investment Fund posjeduje više od pet posto dionica popularne društvene platforme.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.