DŽEREMI FLEMING

Šef britanske obavještajne službe: Putin je izgubio informacijski rat u Ukrajini

Fleming je rekao kako je Rusija razvila zlonamjerni softver WhisperGate kako bi uništila i unakazila sisteme ukrajinske vlade

A. O.

Vladimir Putin

Foto: AGENCIJE


Šef britanske obavještajne službe GCHQ Džeremi Fleming (Jeremy) danas je izjavio da Rusija nije uspjela steći prednost nad Ukrajinom u kibernetičkom prostoru gotovo šest mjeseci nakon invazije na tu zemlju.

On je u autorskom tekstu za The Economist napisao kako su obje zemlje koristile svoje kibernetičke sposobnosti u ratu u Ukrajini.

Zlonamjerni softver

- Do sada je predsjednik Putin sveobuhvatno izgubio informacijski rat u Ukrajini i na Zapadu. Iako je to razlog za slavlje, ne bismo trebali podcijeniti kako se ruske dezinformacije odvijaju drugdje u svijetu - napisao je Fleming.

Baš kao i s kopnenom invazijom, čini se da su početni online planovi Rusije propali. Rusko korištenje ofenzivnih sajber (cyber) alata bilo je neodgovorno i neselektivno, dodao je.

Fleming je rekao kako je Rusija razvila zlonamjerni softver WhisperGate kako bi uništila i unakazila sisteme ukrajinske vlade.

Ista strategija

On je dodao da je Rusija ranije koristila istu strategiju u Siriji i na Balkanu, a naveo je i kako su dezinformacije na internetu glavni dio ruske strategije. Međutim, GCHQ ih je uspio presresti i na vrijeme dati upozorenja, dodao je.

Ne ulazeći u puno detalja, Fleming je rekao da bi Nacionalne kibernetičke snage Ujedinjenog Kraljevstva mogle odgovoriti Rusiji raspoređivanjem britanske vojne jedinice koja koristi ofenzivne kibernetičke alate.

Više o temi Vladimir Putin

NA VRH

Podijeli članak na