DRVEĆE PADALO

Tornado harao Italijom: Dvije osobe poginule, četiri povrijeđene

Obilne kiše i jaki vjetrovi pogodili su i Firencu, gdje je muškarca povrijedila leteća grana dok je bio na pijaci

Tornado odnosio sve pred sobom. PRINTSCREEN

A. O.

19.8.2022

Dvije osobe su poginule u padu drveća u italijanskoj centralnoj Toskani jučer kada je loše vrijeme pogodilo sjever i centar zemlje uzrokujući veliku štetu, saopćile su spasilačka služba i lokalne vlasti.

Dvije žrtve bile su muškarac koji je udario drvo u provinciji Luka (Lucca) i žena u provinciji Karara (Carrara). Još četiri osobe su povrijeđene u padu drveća u kampu u blizini grada Marina di Masa (Massa).


Obilne kiše i jaki vjetrovi pogodili su i Firencu, gdje je muškarca povrijedila leteća grana dok je bio na pijaci.

Snažne oluje s grmljavinom izazvale su štetu u priobalnom području Versilije, gdje su odnijeli suncobrani i ležaljke u nekoliko poznatih odmarališta na plaži.

U sjevernoj regiji Ligurije jak vjetar pogodio je obalu između Čiavari (Chiavari) i Sestri Levante, uzrokujući probleme na željezničkoj liniji Đenova La Specia (Genova-La Spezia), gdje su neke kućice na plaži pale na šine i oštetile električni vod.


Pet porodica je evakuisano u obližnjoj oblasti Tigulio nakon što je tornado pogodio to područje i oštetio njihove domove.

Italija je trenutno podijeljena na dva dijela, s kišnim olujama i snažnim vjetrovima širom sjevernih i centralnih regija i rekordno visokim temperaturama do 45 stepeni Celzijusa na jugu.

U srijedu su šumski požari uništili desetine hektara mediteranske vegetacije na južnom ostrvu Panteleria (Pantelleria), primoravši 30 ljudi da evakuišu svoje kuće, ugroženi plamenom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.