ZBOG RUSIJE

Coca-Cola zadobila finansijski udar od 195 miliona dolara

Profit je narušen zbog manjeg prisustva u Rusiji i problema s inflacijom, naveli su iz kompanije

HBC predstavlja jednu od mnogih Coca-Colinih punionica širom svijeta. ILUSTRACIJA

A. O.

22.8.2022

Iz svjetski poznate kompanije Coca-Cola izjavili su da su zabilježili finansijski udar u iznosu od 195 miliona dolara, a zbog situacije na tržištu Rusije i povlačenja.

Ogranak Coca-Cole, Hellenic Bottling Company, očekuje da će operativni profit kompanije za ovu godinu iznositi između 740 i 820 miliona eura.


Profit narušen

Taj iznos je znatno manji u odnosu na 2021. godinu kada je prijavljen profit u iznosu od 831 milion eura.

- Profit je narušen zbog manjeg prisustva u Rusiji i problema s inflacijom - naveli su iz kompanije.

HBC predstavlja jednu od mnogih Coca-Colinih punionica širom svijeta i drži brojne lokalne franšize za flaširanje i prodaju pića.


Potrošene zalihe

Ovaj proizvođač bezalkoholnih pića, koji je Rusiju nekada smatrao jednim od svojih najvećih tržišta, ranije je saopćio da se očekuje da u drugom polugodištu ove godine izdrže finansijske troškove u iznosu od 82 miliona eura.

Također, naglašavaju da je kompanija potrošila sve svoje zalihe i da više neće proizvoditi niti prodavati proizvode u Rusiji.

Osim situacije na ruskom tržištu, kompanija, koja se također nalazi na Londonskoj berzi, prijavila je pad neto dobiti u iznosu od 153 miliona eura za šest mjeseci zaključno s 1. julom, a kao najveći razlog za takvu ekonomsku situaciju navedena je inflacija.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.