NA PET GODINA

Šolc i Trudo potpisali sporazum o smanjenju ovisnosti o fosilnim gorivima

Ugovor je takav da se ove dvije države obavezuju na stvaranje transatlantskog snabdijevnog lanca za vodik

Olaf Šolc i Džastin Trudo. DW

A. O.

24.8.2022

Isporuku zelenog vodika iz svojih vjetroelektrana u Njemačku, Kanada bi trebala započeti do 2025. godine, označavajući prvi korak u partnerstvu za pomoć najvećoj evropskoj privredi da smanji svoju ovisnost o fosilnim gorivima.

Premijer Kanade Džastin Trudo (Justin Trudeau) i kancelar Njemačke (Olaf Šolc (Scholz) jučer su potpisali petogodišnji sporazum o vodiku u Njufaundlendu i Labradoru, udaljenoj pokrajini na istočnoj obali Kanade s obilnim potencijalom energije vjetra.

Ugovor je takav da se ove dvije države obavezuju na stvaranje transatlantskog snabdijevnog lanca za vodik mnogo prije 2030. godine, s prvim isporukama predviđenim za 2025. godinu.

Gorivo izgara dovoljno vruće da se koristi za proizvodnju čelika i igraće ključnu ulogu u smanjenju industrijskih emisija, kao i u konačnici za pogon automobila, kamiona i brodova.

Kanada nastoji postati glavni proizvođač i izvoznik vodika, kao i povezanih čistih tehnologija, navodi se u sporazumu, te želi privući direktna strana ulaganja za izgradnju infrastrukture.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.