PAKET MJERA

Njemačka uvodi paket mjera: Grijanje na radnom mjestu do 19 stepeni, ni stepena više

Ove mjere bi trebale biti na snazi do kraja februara iduće godine, a također stubišta i hodnici se više neće zagrijavati. Iz tog pravila izuzete su medicinske, škole i vrtići

Habek: Cilj vlade je uštediti 20 posto ukupne potrošnje energije. Twitter

E. Ć.

24.8.2022

Kolika je kriza u svijetu sa energijom najbolje govori paket mjera koji je uvela njemačka vlada. Naime, grijanje na radnom mjestu je od sada na najviše 19 stepeni.

Ove mjere bi trebale biti na snazi do kraja februara iduće godine, a također stubišta i hodnici se više neće zagrijavati. Iz tog pravila izuzete su medicinske, škole i vrtići.

Također, poslovnim prostorima i trgovinama je zabranjeno dugotrajno otvaranje ulaznih vrata da se spriječi gubitak topline, a privatnim kućanstvima je zabranjeno grijanje električnim grijalicama.

Vladine mjere o štednji energije se tiču i rasvjete poslovnih objekata. Vlada je odlučila da javne zgrade više neće koristiti vanjsku rasvjetu.

Njemački ministar finansija Robert Habek (Habeck) izjavio je da se tim mjerama može uštediti i do 2 i pol posto ukupne potrošnje energije, a cilj je 20 posto.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.