POVODOM DANA NEZAVISNOSTI

Džonson nenajavljen došao u Kijev, pa ga Zelenski odlikovao

Nemaju sve zemlje sreću da imaju takvog prijatelja, rekao je Zelenski

S. S.

24.8.2022

Boris Džonson u Kijevu. FACEBOOK

Britanski premijer Boris Džonson (Johnson) nenajavljeno je danas doputovao u Ukrajinu koja slavi Dan nezavisnosti tačno šest mjeseci od početka ruske agresije.

- Ovo je treća posjeta Borisa Džonson Ukrajini od početka ruske invazije. Nemaju sve zemlje sreću da imaju takvog prijatelja - rekao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski primajući Džonsona.

Zelenski je uručio Džonsonu Red slobode, najviše ukrajinsko odlikovanje koje može dobiti strani državljanin.

"Branite svoje pravo na život u miru"

- Ukrajinci imaju snažnu želju da se obrane. I to je ono što (Vladimir) Putin ne shvata - rekao je Boris Džonson pred novinarima.

- Branite svoje pravo na život u miru i u slobodi i zato će Ukrajina pobijediti - dodao je najavivši novu vojnu pomoć Kijevu vrijednu 64 miliona eura.

- Ono što se događa u Ukrajini tiče se svih nas. Zato sam danas u Kijevu. Zato će Velika Britanija i ubuduće biti uz naše ukrajinske prijatelje - objavio je na Twitteru Džonson koji će otići s dužnosti za nepune dvije sedmice.

Bio je prvi lider iz G7 u Kijevu

Džonson je među zapadnim političarima koji su pružili Ukrajini najodlučniju podršku u sukobu s Rusijom i u Kijevu ga veoma poštuju.

Dana 9. aprila doputovao je u Ukrajinu kao prvi lider neke zemlje iz G7 od početka rata koji je počeo 24. februara. London od tada pruža Kijevu veoma snažnu vojnu pomoć.

Prilikom druge posjete Kijevu sredinom juna najavio je sveobuhvatan program obuke ukrajinskih snaga, nakon čega se sa Zelenskim prošetao pustim centrom Kijeva, što su Ukrajinci dočekali sa simpatijama.

Odata počast Borisu Džonsonu. FACEBOOK

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.