RIGA

Vlasti u Latviji srušile spomenik iz sovjetskog doba, pogledajte kako je to izgledalo

Spomenik u Rigi bio je zaštićen ugovorom iz 1994. godine. Latvija je, poput svojih baltičkih susjeda Litvanije i Estonije, dio Evropske unije i NATO-a i odlučno se izjasnila za podršku Ukrajini nakon ruske invazije na tu zemlju

Rušenje spomenika u Rigi. Screenshot

E. Ć. / Fena

26.8.2022

Vlasti u Latviji danas su srušile spomenik iz sovjetskog doba koji se nalazio u Rigi, u skladu sa zakonom donesenim nakon ruske invazije na Ukrajinu i unatoč protestima ruske manjine u toj baltičkoj državi.

Spomenik visok 79 metara, podignut između 1979. i 1985. godine u znak sjećanja na pobjedu sovjetske vojske nad nacističkom Njemačkom, uništen je uz pomoć građevinske mašinerije. AFP navodi da je spomenik postao okupljalište pristaša Kremlja u Latviji.

Spomenik u Rigi bio je zaštićen ugovorom iz 1994. godine. Latvija je, poput svojih baltičkih susjeda Litvanije i Estonije, dio Evropske unije i NATO-a i odlučno se izjasnila za podršku Ukrajini nakon ruske invazije na tu zemlju.

Svake godine hiljade Rusa, koji u Latviji čine oko 30 posto stanovništva, okupljaju se 9. maja kako bi obilježili Dan pobjede iz 1945. godine.

No, većina Latvijaca taj datum doživljava kao početak gotovo 50-godišnje sovjetske okupacije koja je okončana 1991. godine.

Gotovo svi spomenici i spomen-ploče iz sovjetske ere, osim onih na vojnim grobljima, uklonjeni su 1991. godine, a spomenik u Rigi bio je zaštićen ugovorom iz 1994. godine između Republike Latvije i Ruske Federacije.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.