POKAZALI NEZADOVOLJSTVO

Pustoš u nizozemskim željeznicama: Radnici stupili u štrajk

Sindikati protestuju zbog obustave pregovora s upravom o kolektivnom ugovoru

A. O.

26.8.2022

Putnici na željeznici - Avaz
Nema saobraćaja - Avaz
Sa lica mjesta - Avaz
Željeznica u Nizozemskoj - Avaz
Željeznica u Nizozemskoj - Avaz
+1

Uposlenici željeznice u Nizozemskoj danas su stupili u štrajk u zapadnom najnaseljenijem dijelu države tražeći povećanje plaća kako bi se izborili s visokom inflacijom.

U jednodnevni štrajk stupili su radnici u velikim gradovima poput Roterdama (Rotterdama) i Haga. 


Negativan odgovor

Njihove kolege na sjeveru zemlje štrajk su održali u srijedu.

Željeznički operater NS objavio je da će saobraćaj biti prekinut i u drugim dijelovima Holandije, uključujući međunarodne rute prema Belgiji.

Štrajk, koji je počeo prije dva dana nakon što su željezničari dobili negativan odgovor na zahtjeve za povećanjem plata, nastavit će se naizmjenično u različitim regijama do 31. avgusta.

Sindikati protestuju zbog obustave pregovora s upravom o kolektivnom ugovoru. Sindikati traže povećanje mjesečne plate zaposlenima u NS-u za 100 eura i jednokratnu isplatu od 600 eura zbog inflacije i pada kupovne moći u zemlji.


Teška situacija zbog koronavirusa

Željeznička stanica u Nizozemskoj, s druge strane, navodi da su zahtjevi veliki te tvrdi da su i dalje u finansijski teškoj situaciji zbog krize uzrokovane pandemijom koronavirusa.

Sindikati FNV, VVMC i CNV planiraju još tri 24-satna štrajka: u ponedjeljak u sjeverozapadnom dijelu zemlje, u utorak u centralnoj Holandiji i u srijedu na jugoistoku.

Sindikat FNV je najavio da će, ukoliko NS i nakon štrajkova ne prihvati njihove zahtjeve, doći do kolektivne obustave rada na državnom nivou.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.