BAGDAD

Neredi u Iraku: Deset demonstranata ubijeno, više od 150 ranjeno

Više od 150 demonstranata je također povrijeđeno u nemirima, objavio je lokalni medij "Baghdad Today" pozivajući se na sigurnosni izvor

A. Č. / Anadolija

30.8.2022

Policijski sat počeo je u 19 sati po lokalnom vremenu i trajat će do daljnjeg - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+1

Deset demonstranata ubijeno je u ponedjeljak nakon što su pristalice Muqtade al-Sadra upale u predsjedničku palatu u strogo čuvanoj Zelenoj zoni Bagdada, javljaju lokalni mediji, prenosi Anadolija.

Više od 150 demonstranata je povrijeđeno u nemirima, objavio je lokalni medij "Baghdad Today" pozivajući se na sigurnosni izvor.

Situacija se pogoršala u Bagdadu ranije u ponedjeljak nakon što je al-Sadr rekao da zauvijek napušta politiku. Palata se nalazi u strogo čuvanoj Zelenoj zoni, u kojoj su smještene Vladine agencije i nekoliko stranih diplomatskih misija.

Sukobi su izbili između pristalica al-Sadra i pristalica rivalskog Koordinacionog okvira povezanog s Iranom.

Iračka združena operativna komanda u ponedjeljak je proglasila policijski sat u cijeloj zemlji nakon što su pristalice Muqtade al-Sadra upale u predsjedničku palatu.

Policijski sat počeo je u 19 sati po lokalnom vremenu i trajat će do daljnjeg, saopštila je komanda. Ranije danas komanda je uvela policijski sat za glavni grad Bagdad, koji je počeo u 15,30 sati po lokalnom vremenu.

Taj potez uslijedio je kada su iračke sigurnosne snage pucale kako bi rastjerale Sadrove pristalice iz okoline predsjedničke palate, gdje se nalaze i Vladini uredi, i preuzele potpunu kontrolu nad njom, javili su lokalni mediji.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.