GENERALNA SKUPŠTINA UN-A

Diplomate pokušavaju dovesti Zelenskog u Njujork, ali strahuju za njegov život

Spremni smo za posjetu bilo kojeg dužnosnika, uključujući i predsjednika - rekao je glasnogovornik ukrajinske misije pri UN-u Anatolij Slenko

Volodimir Zelenski će možda prisustvovati Generalnoj skupštini UN-A. SCREENSHOT

S. S.

31.8.2022

Diplomate pokušavaju organizirati posjetu ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog Generalnoj skupštini UN-a u Njujorku u septembru, što bi bila prva njegova posjeta inostranstvu otkad je počela ruska invazija 24. februaru.

- Spremni smo za posjetu bilo kojeg dužnosnika, uključujući i predsjednika - rekao je glasnogovornik ukrajinske misije pri UN-u Anatolij Slenko.

Moguće izmjene

Zelenski se nalazi na popisu govornika najvećeg UN-ovog godišnjeg skupa koji se održava polovinom septembra, ali Slenko je naglasio da se to još može izmijeniti. Hoće li do posjete doći još je uvijek nejasno, dodao je.

Izvori iz Vijeća sigurnosti UN-a potvrdili su da ukrajinska misija priprema posjetu Zelenskog godišnjem skupu predsjednika država i vlada.

Ipak, diplomati upozoravaju da bilo kakvo putovanje ukrajinskog predsjednika predstavlja veliki rizik za njegov život. Dodaju da će odluka biti povezana s razvojem događaja na vojnom planu u Ukrajini.

Važna simbolika

Ove godine Generalna skupština počinje u Njujorku 20. septembra. Među govornicima su američki predsjednik Džo Bajden (Joe Biden), njemački kancelar Olaf Šolc (Scholz) i ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov.

Prisustvo ukrajinskog predsjednika bila bi važna simbolika, ocjenjuje se. Zelenski je dosad otkad je počeo rat putovao samo unutar Ukrajine iz sigurnosnih razloga.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.