NEĆE BITI DOSTUPNA SVIMA

Na ovo se dugo čekalo: Twitter počeo testirati opciju "edit tweet"

Tvitovi će moći da se uređuju nekoliko puta u roku od 30 minuta od objavljivanja, naveli su iz kompanije

Izmijenjeni tvitovi će se pojaviti sa posebnom ikonicom i vremenskom oznakom. Ilustracija

H. J. I.

1.9.2022

Twitter je počeo testirati dugo iščekivanu "edit tweet" (izmijeni tvit) opciju koja, nakon 16 godina postojanja mreže, konačno omogućava korisnicima da izmijene tvitove nakon što su ih objavili. Međutim, postoji caka.

Dugo tražena opcija je trenutno u fazi testiranja i najvjerovatnije će funkcionisati slično "edit" opciji na Facebooku.


Opcija neće biti dostupna svima

- Tvitovi će moći da se uređuju nekoliko puta u roku od 30 minuta od objavljivanja. Izmijenjeni tvitovi će se pojaviti sa posebnom ikonicom i vremenskom oznakom, kako bi korisnicima bilo jasno da nije u pitanju originalni tvit - navodi se u saopćenju kompanije.


Oznaka na izmijenjenim tvitovima će uključivati kompletnu historiju promjena, a Twitter kaže da opciju testira na malom broju korisnika, kako bi isključili moguće zloupotrebe.

Kada se završni interno testiranje, funkcija "edit tweet" postat će dostupna samo "Twitter blue" pretplatnicima. Ovo znači da, ukoliko želite da koristite opciju, morate izdvojiti pet dolara mjesečno. 

Zabrinutost oko zloupotrebe

 Da li će i kada biti dostupna svima za sada nije poznato.

Džejk Salivan (Jake Sullivan), potpredsjednik Twittera, je početkom ove godine izjavio da je uređivanje tvitova "najtraženija opcija već dugi niz godina", međutim, on dodaje da je postojala zabrinutost oko zloupotrebe.

S druge strane, Facebook, Instagram i druge platforme već imaju "edit" opciju, a do sada nisu zabilježeni slučajevi zloupotrebe.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.