TRAŽILI OSTAVKE

Oko 70.000 ljudi u Pragu protestovalo protiv češke vlade

Oni su osudili vladu zbog podrške sankcijama Rusiji i da nije u stanju da se izbori sa rastućim cijenama energije

Sa današnjih protesta. Agencije

H. J. I.

3.9.2022

Desetine hiljada demonstranata krajnje desnice i krajnje ljevice udružilo se u subotu protiv prozapadne češke vlade u glavnom gradu Pragu. Policija je procijenila da je na centralnom Vaclavskom trgu u Pragu bilo oko 70.000 ljudi.

Demonstranti su tražili ostavku sadašnje koalicione vlade koju predvodi premijer Petr Fiala, kritikujući je zbog brojnih pitanja, uključujući njenu politiku orijentiranu na Zapad.


Oni su osudili vladu zbog podrške sankcijama Rusiji i da nije u stanju da se izbori sa rastućim cijenama energije.

Fiala je rekao da svako ima pravo na demonstracije, ali je rekao da oni koji protestuju izražavaju proruske stavove "koji nisu u interesu Češke Republike i njenih građana".


Češka Republika čvrsto podržava Ukrajinu u njenoj borbi protiv ruskog napada i donirala je oružje, uključujući teško naoružanje, ukrajinskim oružanim snagama.

Vlada planira sazvati hitan sastanak zemalja EU-a sljedeće sedmice kako bi se tražio jedinstven pristup energetskoj krizi. Češka trenutno predsjedava blokom po principu rotacije.

Poštovani čitaoci, ovo je nova Facebook stranica portala Avaza. Za pobjedu istine nad lažima, kliknite na ovaj link i zapratite stranicu Avaz.ba.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.