ISTOČNO KRILO NATO-A

U Litvaniju stiglo oko 100 vojnika iz Njemačke

Komandna jedinica bi trebala trajno ostati u ovoj baltičkoj zemlji, a borbene jedinice bi im se pridružile na vježbama

Trupe su stigle trajektom u lučki grad Klaipeda. Ilustracija

H. J. I.

4.9.2022

Nakon što je Berlin obećao da će pojačati svoje prisustvo na istočnom krilu NATO-a, u nedjelju je oko stotinu njemačkih vojnika stiglo u Litvaniju. 

Trupe su stigle trajektom u lučki grad Klaipeda. Vojnici trebaju činiti komandnu jedinicu nove brigade, grupe koja se obično sastojala od oko 4.000 vojnika.


Prve vježbe u oktobru

- Naša poruka našim saveznicima ovdje, na istočnom krilu, je da smo posvećeni osiguravanju bezbjednosti - rekao je komandant brigade Kristijan Navrat (Christian Nawrat), prenosi AFP.

Komandna jedinica bi trebala trajno ostati u ovoj baltičkoj zemlji, a borbene jedinice bi im se pridružile na vježbama, dodao je.

Visoki pripadnik njemačke vojske rekao je da bi prve vježbe mogle biti održane u oktobru.

Njemačka, koja vodi borbenu grupu NATO-a u Litvaniji, već ima oko 1.500 svojih vojnika u Litvaniji.

Baltičke države Estonija, Latvija i Litvanija, pod nekadašnjom sovjetskom vlašću, a koje su sada članice EU i NATO-a, zabrinute su da bi mogle biti sljedeće ako Rusija porazi Ukrajinu.


"Sredstvo odvraćanja i odbrane od agresije"

Od početka sukoba, tražili su više NATO trupa i stvaranje brigada koje bi zamijenile sadašnje jedinice.

Njemački kancelar Olaf Šolc (Scholz) je u junu rekao da je njegova zemlja spremna da rasporedi više trupa u Litvaniji "prema snažnoj borbenoj brigadi koja može djelovati i kao sredstvo odvraćanja i odbrane od agresije".

NATO je ojačao svoj istočni bok posljednjih godina, posebno nakon ruske aneksije Krima 2014. godine. Od 2017. četiri multinacionalne borbene grupe raspoređene su u tri baltičke države i Poljsku.

Nakon početka ruske invazije krajem februara, NATO je odlučio da uspostavi četiri nove borbene grupe u Bugarskoj, Mađarskoj, Rumuniji i Slovačkoj.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.