CURE NOVI DETALJI

NATO pratio avion koji se srušio u Baltičko more: Nikoga nismo vidjeli u kokpitu

Kontrolori zračnog saobraćaja nisu mogli komunicirati s posadom aviona, navedeno je

Avion se srušio u Baltičko more. FLIGHTRADAR24

S. S.

5.9.2022

Privatna Cessna srušila se u nedjelju navečer kod obale Latvije, objavila je švedska spasilačka služba, nakon što su je pratili avioni NATO-a.

Cessna 551 registrovana je u Austriji i letjela je iz Jereza na jugu Španije, odakle je krenula u 14:56 po srednjoevropskom vremenu. Dužnosnici kažu da je avion, za koji se vjeruje da su u njemu bile četiri osobe, trebao sletjeti u Kelnu u Njemačkoj, ali je umjesto toga poletio prema Baltiku.

"Nismo mogli vidjeti nikoga u kokpitu"

Avion je skrenuo dva puta, kod Pariza i Kelna, te se potom uputio ravno preko Baltika, preletjevši švedski otok Gotland. U 19:37 po srednjoevropskom vremenu brzo je počela gubiti na brzini i visini.

- Saznali smo da se avion srušio u more sjeverozapadno od grada Ventspilsa u Latviji. Nestao je s radara - rekao je glasnogovornik švedske spasilačke službe.

NATO-ovi borbeni avioni bazirani u Estoniji pratili su avion. Piloti i švedski dužnosnici koji su pratili avion navode da nisu mogli vidjeti nikoga u kokpitu, piše BBC.

Nema objašnjenja

- Avion je letio iz Španije za Keln, ali je tokom leta promijenio rutu - objavila je latvijska uprava za civilnu avijaciju.

- Kontrolori zračnog saobraćaja nisu mogli komunicirati s posadom aviona - rečeno je, dodajući da je Cessna 551 bila registrovana u Austriji, ali da je vlasnik bio u Španiji.

Njemački list Bild navodi da je avion prijavio probleme s pritiskom u kabini nakon polijetanja i da je kontakt izgubljen nakon što je napustio Pirenejski poluotok.

Nisu pronađeni ljudski ostaci

U akciju spašavanja poslan je litvanski borbeni helikopter na zahtjev Latvije, rekao je glasnogovornik litvanske ratne avijacije. 

- NATO-ovi borbeni avioni bazirani u Estoniji pratili su avion - rekao je litvanski glasnogovornik.

- Spasilački timovi nemaju objašnjenje, možemo samo nagađati o tome što se dogodilo, ali je očito da su ljudi u avionu bili onesposobljeni - rekao je kasnije AFP-u vođa švedske spasilačke potrage, Lars Antonson, i dodao da "nisu pronađeni ljudski ostaci".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.