VISOKI PREDSTAVNIK EU

Borelj: Evropska unija će se suočiti s izazovnim sedmicama zbog ruskog pritiska

Sljedeće sedmice će biti vrlo izazovne, prije svega, za Ukrajince koji će svojim životima platiti veliki danak ovom ratu, ali i za druge Evropljane, izjavio je Borelj

Borelj: Dao upozorenje. AGENCIJE

A. O.

5.9.2022

Visoki predstavnik EU-a za vanjsku politiku i sigurnost Žozep Borelj (Josep Borrell) izjavio je da se Evropska unija (EU) mora pripremiti za "veoma izazovne" predstojeće sedmice zbog pritiska koji ruski "hibridni rat" vrši na ekonomiju i snabdijevanje evropskog bloka energijom.

- Sljedeće sedmice će biti vrlo izazovne, prije svega, za Ukrajince koji će svojim životima platiti veliki danak ovom ratu, ali i za druge Evropljane koji su pod ekonomskim i energetskim stresom - rekao je Borelj u obraćanju putem videolinka na sastanku čiji je domaćin bio zakonodavno tijelo Češke u češkoj prijestolnici Pragu.


Posljedice rata

Optužujući Moskvu za vođenje "hibridnog rata" protiv EU-a i korištenje energetske krize kao oružja, Borelj je na Interparlamentarnoj konferenciji za zajedničku vanjsku i sigurnosnu politiku rekao da se Evropa suočava sa "teškim izgledima" u narednom periodu.

Naglasio je da će i ostatak svijeta, posebno afričke države, također patiti od posljedica rata, ističući da sankcije EU-a Rusiji nisu izazvale ekonomsku krizu, već rat koji Brisel želi zaustaviti uvođenje restriktivnih mjera.


Uticaj sankcija

Borelj je također kazao da se uticaj sankcija EU-a na rusku ekonomiju sigurno povećava, posebno u visokotehnološkim sektorima, kao što je avijacija.

On je također dodao da je ruski energetski sektor u "deflacionom režimu" jer ne može da nastavi da razvija gasne i naftne kapacitete bez zapadne tehnologije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.