SMANJENJE POTROŠNJE

Irska uvela mjere štednje energije

Troškovi energije u Irskoj i većem dijelu Evrope narasli su otkako je Rusija napala Ukrajinu u februaru, djelimično zbog ruskog odgovora na zapadne sankcije

Irska poduzima mjere. ILUSTRACIJA

S. S.

7.9.2022

Irska će u sklopu mjera štednje energije, koje je u srijedu prihvatila vlada, smanjiti grijanje u javnim zgradama i pozvati zaposlenike u javnom sektoru da rade u uredima na istom spratu, rekao je ministar energetike Imon Rajan (Eamon Ryan).

Javne zgrade, uz izuzetak socijalnih ustanova poput bolnica - grijat će se na najviše 19 Celzijevih stepeni, a riješit će se i problem nepotrebnog grijanja prostorija u kojima boravi malo osoba, rekao je Rajan nakon sastanka užeg kabineta irske vlade.

Mjere uvela i Njemačka

Slične je mjere prošle sedmice uvela i Njemačka.

- Moramo smanjiti potrošnju da bismo uštedjeli. To je vrlo praktično, a javni sektor će se prvi uključiti. Nije u pitanju nestašica, nego moramo biti oprezni u tome kako grijemo prostore u kojima boravimo - rekao je Rajan za nacionalnu mrežu RTE.

Troškovi energije u Irskoj i većem dijelu Evrope narasli su otkako je Rusija napala Ukrajinu u februaru, djelimično zbog ruskog odgovora na zapadne sankcije.

Izbjegavanje pranja odjeće kada je najskuplja

Rajan je rekao da su mjere, među kojima je i poticanje potrošača da izbjegavaju prati odjeću i posuđe između 17 i 19 sati, kada je struja najskuplja, usmjerene na očuvanje malih zaliha u Irskoj, kao i na smanjivanje računa.

Vlada namjerava pružiti i finansijsku pomoć potrošačima i preduzećima i u okviru budžeta koji će donijeti 27. septembra.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.