OBJAVILI IZVJEŠTAJ

Ujedinjene nacije: Korona je unazadila ljudski razvoj za pet godina

To znači da umiremo ranije, manje smo obrazovani, a naši prihodi padaju, rekao je šef UNDP-a Stajner

Koronavirus unazadila čovječanstvo. ILUSTRACIJA

A. O.

8.9.2022

Ujedinjene nacije danas su objavile izvještaj koji tvrdi da je niz kriza bez presedana, ponajviše među njima pandemija koronavirusa, vratio ljudski napredak pet godina unazad.

Osim toga navodi se i da je potaknuo globalni val neizvjesnosti.



Indeks ljudskog razvoja

Program UN-a za razvoj (UNDP) objavio je da je po prvi put otkako je stvoren prije više od 30 godina, Indeks ljudskog razvoja (mjera očekivanog životnog vijeka, razine obrazovanja i životnog standarda) opao dvije godine zaredom 2020. i 2021. godine.

- To znači da umiremo ranije, manje smo obrazovani, a naši prihodi padaju - rekao je šef UNDP-a Ačim Stajner (Achim Steiner) u intervjuu za AFP.

Indeks ljudskog razvoja postojano je rastao decenijama, ali je počeo opadati u 2020. godini i nastavio padati 2021. godine, poništavjaući napredak iz prethodnih pet godina.


Indeks ljudskog razvoja opada. AFP

Glavni pokretač

Pod naslovom "Nesigurna vremena, nesređeni životi", izvještaj ukazuje na pandemiju covid-19 kao glavni pokretač globalnog preokreta, ali također kaže da sve veći broj kriza, političke, financijske i klimatske, nije dao vremenu stanovništvu da se oporavi.

"I prije smo imali katastrofe. Imali smo sukobe i prije, ali spoj onoga s čime se sada suočavamo velika je prepreka ljudskom razvoju", rekao je Steiner.

Nazadovanje je globalno i utječe na više od 90 posto država diljem svijeta, pokazuje istraživanje. Švicarska, Norveška i Island zadržali su svoja mjesta na vrhu liste, dok su Južni Sudan, Čad i Niger na samom dnu, prenosi rfi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.