BIVŠI PREMIJER

Džonson: Ovo je najtužniji dan u našoj zemlji

Kao što je to tako prirodno sa ljudskim bićima, tek kada se suočimo sa stvarnošću našeg gubitka, zaista razumijemo šta je prošlo, istakao je Džonson

Kraljica Elizabeta II i Boris Džonson. Agencije

H. J. I.

8.9.2022

Kraljica Elizabeta II preminula je danas poslijepodne u 96. godini. Nju je naslijedilo njen sin, kralj Čarls. 

Povodom smrti kraljice, oglasio se i bivši premijer Velike Britanije Boris Džonson (Johnson).  

- Ovo je najtužniji dan u našoj zemlji. U srcima svakog od nas postoji bol zbog smrti naše kraljice, dubok i lični osjećaj gubitka - daleko intenzivniji, možda, nego što smo očekivali.

U ovim prvim mračnim trenucima od kad smo čuli ove vijesti, znam da su milioni i milioni ljudi zastali u svemu što su radili, kako bi razmišljali o kraljici Elizabeti, o jarkoj i blistavoj svjetlosti koja se konačno ugasila.



Vitalna uloga

Djelovala je tako vanvremenski i tako divno da se bojim da smo povjerovali, poput djece, da će ona samo nastaviti dalje.

Talas za valom tuge kotrlja se svijetom, od Balmorala - gdje su naše misli sa cijelom kraljevskom porodicom - i probija se daleko izvan ove zemlje i kroz taj veliki Komonvelt nacija koji je ona toliko cijenila i koji ju je cijenio zauzvrat.

Kao što je to tako prirodno sa ljudskim bićima, tek kada se suočimo sa stvarnošću našeg gubitka, zaista razumijemo šta je prošlo. Tek sada zaista shvatamo koliko je značila za nas, koliko je uradila za nas, koliko nas je voljela.

Dok razmišljamo o praznini koju ostavlja, shvatamo vitalnu ulogu koju je odigrala, nesebično i smireno utjelovljujući kontinuitet i jedinstvo naše zemlje.

Razmišljamo o njenoj dubokoj mudrosti, historijskom razumijevanju i njenom naizgled neiscrpnom, ali potcijenjenom osjećaju dužnosti. Iako se njen dnevnik osjećao neumoljivo, nikada to nije dopustila da se pokaže, a na desetine hiljada događaja - velikih i malih - donijela je svoj osmijeh, svoju toplinu i nježan humor - i 70 godina bez premca širila je tu magiju njenim kraljevstvom.



"Najbolji monarh u našoj historiji"

Ovo je najtužniji dan naše zemlje jer je imala jedinstvenu i jednostavnu moć da nas usreći. Zato smo je voljeli. Zato tugujemo za Elizabetom Velikom, najdužim i na mnogo načina najboljim monarhom u našoj historiji.

Jedno od njenih najboljih dostignuća bilo je to što je ne samo modernizovala ustavnu monarhiju, već je proizvela prestolonasljednika koji će u velikoj mjeri davati pravdu njenom nasljeđu i čiji je osjećaj dužnosti zasnovan u najboljim tradicijama njegove majke i njegove zemlje.


Iako su nam glasovi možda još uvijek zagušeni tugom, možemo sa sigurnošću izgovoriti riječi koje se u ovoj zemlji nisu čule više od sedam decenija.

Bože čuvaj kralja - napisao je Džonson na Twitteru.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.