VELIKO BOGATSTVO

Kolika je imovina kraljevske porodice, a šta je posjedovala kraljica

Lična imovina kraljice Elizabete II procjenjuje se na 600 miliona dolara

Nakon smrti kraljice Elizabete priča se o njenoj imovini. TWITTER

Piše: S. S.

9.9.2022

Testamenti članova britanske kraljevske porodice su tajni, ali je u Velikoj Britaniji praksa da testamenti budu javno objavljeni. Sudskom odlukom mogu da postanu tajni, što je uobičajeno u slučajevima članova kraljevske porodice Vindzor.

"Pečaćenje" testamenata omogućilo je Vindzorima da izbjegnu da javnost vidi kakvu su imovinu imali članovi kraljevske porodice i kako je ona potom podijeljena nasljednicima.

Velika imovina

Guardian je uspio da izračuna koliko je bogatsvo koje su testamentima ostavili članovi kraljevske porodice, koristeći javne registre i deklasifikovane vladine dosijee. Po ovoj računici, generacije članova britanske kraljevske porodice testamentima su ostavili imovinu vrijednu 187 miliona funti.

Prvi na listi je vojvoda od Fajfa, koji se oženio princezom Luizom, kćerkom kralja Edvarda VII. Kada je vojvoda preminuo 1912. godine, ostavio je bogatstvo vrijedno 79 miliona funti.

Devet drugih testamenta sadrži imovinu u vrijednosti između pet miliona i 11,7 miliona funti, ako se prevede na današnje brojke. Među njima je i princeza Margaret, kraljičina sestra, koja je ostavila 7,7 miliona funti imovine (11,5 miliona funti po današnjim cijenama) kada je umrla 2002. godine.

Dva privatna posjeda

Lična imovina kraljice Elizabete II procjenjuje se na 600 miliona dolara, što uključuje dva privatna posjeda Sandringam i dvorac Balmoral, kao i umjetnička djela i nakit.

Kraljica je upravljala i sa 28 milijardi dolara vrijednom kraljevskom imovinom, koja podrazumijeva zemljišta i posjede koji pripadaju britanskom monarhu, vojvodstva Lankaster i Kornvol, Bakingemska i palata Kensington, kao i kraljevsko imanje u Škotskoj. Ona pomenutu imovinu nije mogla da proda, ali kraljevska porodica dobija 25 posto profita, dok ostatak pripada državi.

U 2020. godini, zarada od imovine britanske kraljevske porodice iznosila je više od 475 miliona dolara. Od toga je 120 miliona dolara dobila je upravo kraljevska porodica, koja je time platila svoje službene troškove, među koje spadaju putovanja, plaće osoblju, osiguranje i slično.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.