JAPANSKI PREMIJER

Otišla je kraljica Elizabeta, na gubitku je cijeli svijet

Uvelike je pridonijela jačanju odnosa između Japana i Ujedinjenog Kraljevstva - kazao je kishida

Kraljica Elizabeta. EPA

D. H.

9.9.2022

Japanski premijer Fumio Kishida izrazio je žaljenje zbog velikog gubitka za međunarodnu zajednicu nakon smrti kraljice Elizabete II., izražavajući svoju duboku tugu, dok je kineski predsjednik izrazio sućut kraljevskoj obitelji, vladi i britanskom narodu.


Gubitak za međunarodnu zajednicu

- Odlazak kraljice, koja je vodila Ujedinjeno Kraljevstvo kroz turbulentna vremena u svijetu, veliki je gubitak ne samo za britanski narod nego i za međunarodnu zajednicu - rekao je Kishida. "Kraljica Elizabeta II. vladala je 70 godina, što je najduža vladavina u povijesti, i odigrala je iznimno važnu ulogu za globalni mir i stabilnost", rekao je japanski čelnik.

- Uvelike je pridonijela jačanju odnosa između Japana i Ujedinjenog Kraljevstva, posebno posjetom Japanu 1975.", kazao je, dodavši: "Japanska vlada šalje svoju iskrenu sućut britanskoj monarhiji, britanskoj vladi i narodu."


U Japanu zastave idu na pola koplja

Japan će istaknuti svoje zastave na pola koplja u znak počasti preminuloj kraljici, najavio je glasnogovornik japanske vlade Hirokazu Matsuno.

Kineski predsjednik Xi Jinping izrazio je iskrenu sućut britanskoj kraljevskoj obitelji, vladi i britanskom narodu povodom smrti kraljice Elizabete II., javili su državni mediji. U ime kineske vlade i naroda, kao i u svoje osobno ime, Xi Jinping izrazio je duboku sućut, objavila je državna televizija CCTV. "Njezina smrt veliki je gubitak za britanski narod", rekao je šef kineske države.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.