BILA ISKRENA

Ovo su kraljicine najupečatljivije izjave: Nikada ne bih nosila bež boju, niko ne bi znao ko sam

Ipak, usprkos ovim nedostacima, žene su bile te koje su u surovi napredak čovječanstva udahnule nježnost i brigu, izjavila je kraljica

Kraljica Elizabeta II. AGENCIJE

A. O.

9.9.2022

Kraljica Elizabeta II preminula je u jučer u 96. godini. Ona je bila najdugovječniji monarh, a ovo su neke od njenih upečtaljivijih izjava.


O modi

Kraljica je bila poznata po šarolikim kostimima. U biografiji iz 2011. godine pod naslovom Naša kraljica, kraljevski biograf Robert Hardman otkrio je razlog iza privlačnih odjevnih kombinacija koje je kraljica voljela nositi.

- Nikad ne bih mogla nositi bež boju jer niko ne bi znao ko sam - rekla je jednom kraljica, napisao je Hardman.


O odmoru

Tokom obraćanja 2013. godine, kraljica je govorila i o potrebi za odmaranjem. 

- Svi moramo uspostaviti pravu ravnotežu između akcije i promišljanja. Uz toliko stvari koje vam odvlače pažnju, lako je zaboraviti zastati i napraviti pregled - rekla je ona.

Ispričala je anegdotu o nekome koga je poznavala, a ko se “osjećao jadno” kada je bio prisiljen provesti godinu dana oporavljajući se od operacije, ali da je nakon toga shvatio da mu je odmor “pomogao da jasnije razumije svijet”.


O porodici

- Kao i sve najbolje porodice i naša ima udio ekscentričnosti, naprasitih i svojeglavih mladih i porodičnih nesuglasica - citirao je Daily Mail kraljicu 1989. godine.


O ženama

U obraćanju na Božić 1966. godine kraljica Elizabeta se osvrnula i na žene i njihova prava.

- Teško je pojimiti da su žene u Britaniji tek prije nešto manje od 50 godina dobile pravo da glasaju, ali od Parlamenta je prvi put zatraženo da to odobri prije 100 godina - rekla je kraljica, a prenosi Independent.

- Ipak, usprkos ovim nedostacima, žene su bile te koje su u surovi napredak čovječanstva udahnule nježnost i brigu - dodala je.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.