USPOMENE

Kraljica Elizabeta je u mladosti radila kao automehaničarka

Sa 19 godina pridružila se Pomoćnoj teritorijalnoj službi, ženskoj grani britanske vojske tokom Drugog svjetskog rata

Kraljica Elizabeta. Agencije

L. S. R.

11.9.2022

Kraljica Elizabeta nikad u životu nije morala sjesti za volan, ali je to činila kad god je mogla. Bila je velika zaljubljenica u automobile, a za vrijeme Drugog svjetskog rata završila je automehaničarski kurs, zbog čega su je tada mediji prozvali "princezom automehaničarkom".

Kada je počeo Drugi svjetski rat bila je tinejdžerka. Mnogi su tadašnjem kraljevskom paru savjetovali da Elizabetu i njenu sestru Margaret zbog sigurnosti pošalju u Kanadu, no oni su to odbili.



I


Kraljica Elizabeta. Agencije

Sa 19 godina pridružila se Pomoćnoj teritorijalnoj službi, ženskoj grani britanske vojske tokom Drugog svjetskog rata. Završila je kurus za automehaničarku i vozačicu kamiona. Do danas je ostala jedina ženska članica kraljevske porodice koja je služila u vojsci.

Morala je u tom periodu naučiti popravljati vozila, stoji u zapisima Imperijalnog ratnog muzeja. Postoje i fotografije iz tog razdoblja na kojima kraljica Elizabeta mijenja gumu na vozilu. Pričalo se da je čak i u svojim devedesetima znala dijagnosticirati i popraviti motor automobila. 

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.