NOVA ODLUKA

Evropski parlament imenovao Italijana za glavnog sekretara

Odluku o tome ko će dobiti čelni položaj donosi 14 potpredsjednika Evropskog parlamenta i pet članova savjetodavnog ureda

Sa jedne od ranijih sjednica EP. ARHIV

A. O.

13.9.2022

Italijana Alesandra Čiočetija (Alessandra Chiocchettija), Evropski parlament jučer je imenovao za svog novog glavnog sekretara u kontroverznoj odluci. 

Čiočeti će 1. januara naslijediti Nijemca Klausa Vekea (Wellea) koji je na toj najvišoj parlamentarnoj dužnosti od 2009. godine.

Portal Politico je saopćio, pozivajući se na anonimne izvore, da je Čiočetijevo imenovanje dio zakulisnog dogovora.


Pet članova

Odluku o tome ko će dobiti čelni položaj donosi 14 potpredsjednika Evropskog parlamenta i pet članova savjetodavnog ureda poznatih kao kvestori.

Nakon saslušanja ispitivanja četvorice kandidata, održano je “pažljivo vijećanje” te je odluka o imenovanju Čiočetija donesena “vrlo velikom većinom”, navodi se u saopćenju Evropskog parlamenta. Ipak, nije objavljeno ko je glasao za njega.


Oštre kritike

To je imenovanje izazvalo oštre kritike Zelenih i Socijaldemokrata EU-a. Potpredsjednica Evropskog parlamenta Heidi Hautala iz Zelenih, rekla je da je proces odabira bio neadekvatan, a svaki kandidat se predstavljao samo deset minuta. Čiočeti je trenutno šef kabineta predsjednika Evropskog parlamenta Roberta Metsole.

Takvi dogovori nisu neuobičajeni ni pri raspodjeli mjesta u drugim institucijama EU-a, no parlament na ovaj način do sada nije izazivao veću pozornost.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.