PRIČAO S ADVOKATIMA

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva: Podnosim krivičnu prijavu protiv režisera filma “Sarajevo Safari”

Tražit ćemo da budu razotkriveni svjedoci kojima su lica bila zaštićena, izjavio je Ćosić

Ćosić: Konsultovao sam se s advokatima. AGENCIJE / PRINTSCREEN

A. O. / Glas srpske

13.9.2022

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić izjavio je da počinjenjem ovih dana konsultacije sa advokatima podnosi krivičnu prijavu protiv slovenačkog režisera Mirana Zupaniča, zbog, kako Ćosić kaže, gnusnih laži i izmišljotina koje je upakovao u filmu pod nazivom “Sarajevo Safari”".

Naime, riječ je o filmu čija je najava podigla veliku buru u javnosti jer je fokus stavljen na bogate strane “snajper turiste” koji su plaćali, prema navodima autora, da tokom posljednjeg rata u BiH sa položaja Vojske RS pucaju po civilima u Sarajevu, a prikazan je proteklog vikenda u okviru jednog sarajevskog festivala.

- Kolege su gledale film koji je, sad je i potvrđeno nakon prikazivanja, pun laži, bez činjenica. Idemo u pripremu krivične prijave protiv Zupaniča. Riječ je o potpuno ostrašćenom čovjeku. Tražit ćemo da budu razotkriveni svjedoci kojima su lica bila zaštićena - rekao je Ćosić koji je ranije najavio da će konačnu odluku o prijavi donijeti nakon što film bude prikazan, piše Glas Srpske.


Beograd je, kako navodi Zupanič, koji je i scenarista filma, bio početna stanica za “avanturiste” koji su kretali u “safari lov na ljude”, a žrtve su bili civili. Tvrdi i da su, prema nekim svjedočenjima, u organizovanju “safarija” učestvovali i pojedinci iz redova Vojske RS i Vojske Jugoslavije.

U jednom od prvih intervjua u kojem je pričao o film, istakao je da ne zna koliko je ljudi učestvovalo u toj, kako kaže, “igri ubijanja” ni ko je u tome učestvovao, dodavši da im nije bila namjera identifikacija konkretnih ljudi, jer im, kako je rekao, s obzirom na delikatnost teme te informacije nisu ni bile dostupne.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.