SUKOBI

U borbama na granici između Armenije i Azerbejdžana poginulo oko 100 vojnika

Dvije su zemlje uvučene u decenijama star sukob oko regije Nagorno-Karabah

A. O. / AP

Vojnik na granici

Foto: REUTERS


U borbama na granici između Armenije i Azerbejdžana u utorak je poginulo oko 100 vojnika dok su napadi s obje strane izazvali strah od izbijanja većih sukoba između dugogodišnjih protivnika. 

Armenija je saopćila da je najmanje 49 vojnika ubijeno a Azerbejdžan je saopćio da je izgubio 50 vojnika.

Topnička paljba

Borbe su izbile nekoliko minuta nakon ponoći kada su azerbejdžanske snage pokrenule topničku paljbu i napade dronovima u mnogim dijelovima armenskog teritorija, prema armenskom ministarstvu odbrane. Također je saopćeno da je intenzitet granatiranje smanjen tokom dana, ali azerbejdžanske trupe pokušavaju napredovati na armenski teritorij, izvještava Associated Press (AP).

Azerbejdžansko ministarstvo vanjskih poslova saopćilo je da je odgovorilo na provokaciju velikih razmjera koju je Armenija izvršila u ponedjeljak navečer i u utorak rano. Rečeno je da su armenske trupe postavile mine i pucale na položaje azerbejdžanske vojske.

Vraćeni veći dijelovi

Dvije su zemlje uvučene u decenijama star sukob oko regije Nagorno-Karabah, koji je dio Azerbejdžana, ali je pod kontrolom etničkih armenskih snaga koje podupire Armenija otkako je separatistički rat na toj teritoriji završio 1994. godine.

Azerbejdžan je vratio veće dijelove Nagorno-Karabaha u ratu koji je trajao šest sedmica 2020. godine u kojem je poginulo više od 6.600 ljudi i koji je završio mirovnim sporazumom uz posredovanje Rusije. Moskva je prema dogovoru rasporedila oko 2.000 vojnika u regiju kao mirovne snage, podsjeća AP.

Više o temi Armenija

NA VRH

Podijeli članak na