NEDALEKO OD NAJVIŠEG NIVOA

Dolar stabilan, cijene nafte blago porasle

Na azijskim su berzama cijene dionica porasle, nakon oštrog pada dan prije

Cijena barela na londonskom tržištu ojačala je 0,10 posto. ILUSTRACIJA

A. O.

15.9.2022

Na valutnom se tržištu vrijednost dolara prema korpi valuta stabilno kreće nedaleko od najvišeg nivoa u 20 godina. Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se oko 109,70 bodova, dok je jučer u ovo doba iznosio 109,75 bodova.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti skliznuo s jučerašnjih 144,55 na 143,05 jena. No, američka je valuta ojačala u odnosu na europsku, pa je cijena eura skliznula na 0.9970 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 0,9980 dolara. Cijene su nafte blago porasle. Cijena barela na londonskom tržištu ojačala je 0,10 posto, na 94,12 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 0,20 posto, na 88,67 dolara.


Azijske berze blago porasle

Na azijskim su berzama cijene dionica porasle, nakon oštrog pada dan prije, no ulagači su oprezni zbog špekulacija da bi zbog visoke inflacije američka središnja banka uskoro mogla povećati kamatne stope za cijeli postotni bod.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7 sati u plusu 0.4 posto, nakon što je jučer potonuo više od 2 posto. Jutros je na Tokijskoj berzi Nikkei indeks ojačao 0,2 posto, dok su cijene dionica u Australiji i Hong Kongu porasle između 0,2 i 0,4 posto. U Južnoj Koreji i Šangaju pale su, pak, između 0,2 i 1 posto.

Većina azijskih berzi prati jučerašnji rast Vol Strita (Wall Streeta), kada je Dov Džons (Dow Jones) ojačao 0,10 posto, S&P 500 oko 0,3, a Naskad (Nasdaq) indeks 0,7 posto. 

Nakon oštrog pada dan prije tržište se jučer ponešto primirilo, no trgovalo se nestabilno jer su ulagači nesigurni po pitanju povećanja kamatnih stopa američke središnje banke.



Usporiti tempo

Kako je dan prije pokazao izvještaj, inflacija je u SAD-u u avgustu iznosila 8,3 posto, više nego što se očekivalo, pa su splasnule nade ulagača da će Fed usporiti tempo povećanja kamatnih stopa. 

Dapače, pojavile su se špekulacije da bi Fed na sjednici u septembru mogao povećati kamate i za cijeli postotni bod.

- Ulagači ližu rane nakon oštrog pada tržišta dan prije. Rasprave o inflaciji se nastavljaju, a podaci su podsjetili da je bitka s inflacijom teška i da Fed mora biti agresivan kako bi suzbio inflacijske pritiske - Rajan Detrik (kaže Ryan Detrick), strateg u firmi Carson Group.

Ulagači se plaše da će dulje razdoblje zaoštravanja monetarne politike odvesti gospodarstvo u dublju recesiju. Tehnički je američko gospodarstvo već uronilo u recesiju, s obzirom na to da je u posljednja dva tromjesečja palo na kvartalnoj razini, no zasad je ta recesija plitka.

- Tržišta dionica trenutno su u ničijoj zemlji. Dobri makroekonomski podaci diskontirani su jer središnje banke zaoštravaju monetarnu politiku kako bi usporile rast, dok inflacija ne popušta dovoljno brzo. Čini se da bi Fed mogao biti primoran ubrzati tempo vožnje - kaže Šon Derbil (Sean Darby), strateg u firmi Jefferies.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.