NA MARGINAMA SKUPA SCO

Putin i pakistanski premijer Šarif u Samarkandu dogovorili pošiljke gasa za Pakistan

Dugo odgađani plinovod do Pakistana, poznat i pod nazivom Sjever-Jug, bit će izgrađen u saradnji s ruskim kompanijama

Vladimir Putin: Slat ćemo plin u Pakistan. AGENCIJE

S. S.

15.9.2022

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je danas da su moguće pošiljke gasa Pakistanu za šta je dio infrastrukture već spreman, prenosi ruska novinska agencija RIA nakon sastanka čelnika Rusije i Pakistana u Uzbekistanu.

Putin i pakistanski premijer Šebaz Šarif sastali su se u četvrtak na marginama skupa Šangajske organizacije za saradnju (SCO) u Samarkandu.

- Premijer je ponovio pakistansku predanost bliskoj suradnji s Rusijom kako bi se ona dodatno proširila i ojačala u svim područjima od dobrobiti za obje strane, uključujući sigurnost hrane, trgovinu i investicije, obranu i sigurnost - saopćio je Šarifov ured.

Dogovorili su da će se skori sastanak međuvladine komisije održati u Islamabadu. Dugo odgađani plinovod do Pakistana, poznat i pod nazivom Sjever-Jug, bit će izgrađen u saradnji s ruskim kompanijama.

Dvije države još 2015. godine su dogovorile izgradnju 1.100 kilometara dugog plinovoda koji bi prevozio LNG plin iz obalnog Karačija do postrojenja u Pandžabu, na sjeveroistoku zemlje.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.