JAPAN

Stanovnici južnog otoka Kjušua pozvani na evakuaciju uoči dolaska supertajfuna

Tajfun Nanmadol mogao bi postati najrazornija tropska oluja koja je pogodila Japan u posljednjih nekoliko desetljeća

Vjetar u centru oluje puše brzinom od 198 km na sat s udarima do 270 km na sat. Agencije

H. J. I.

17.9.2022

Japanska meteorološka agencija pozvala je u subotu na evakuaciju stanovnike koji žive u dijelovima južnog otoka Kjušua uoči dolaska snažnog tajfuna koji bi, kad u nedjelju zahvati to područje, mogao donijeti toliko kiše da će visina vode dosezati i do pola metra.

Tajfun Nanmadol, koji je Zajednički centar američke mornarice za upozorenje na opasne tajfune klasificirao kao supertajfun, mogao bi postati najrazornija tropska oluja koja je pogodila Japan u posljednjih nekoliko desetljeća, javlja HRT.


500 milimetara kiše

Japanska meteorološka agencija objavila je da bi već u subotu navečer mogla izdati "posebno upozorenje" za prefekturu Kagošima i ostale dijelove Kjušua, najjužnijega glavnog japanskog otoka.

U objavi stoji da u regijama postoji mogućnost visokih valova i vrlo obilnih kiša. Domaći mediji izvještavaju da bi to bilo prvo takvo upozorenje za bilo koju prefekturu sjeverno od lanca otoka Okinave.

Dužnosnik Japanske meteorološke agencije Rjuta Kurora (Ryuta) je, na konferenciji za novinare koju je prenosila televizija, upozorio da bi to područje mogle pogoditi "dosad nezabilježene" oluje i oborine te je stanovništvo pozvao na evakuaciju prije mraka.

U nedjelju bi u dijelovima južnog Kjušua moglo pasti i do 500 milimetara kiše, a u središnjoj regiji Tokai oko 300 milimetara, prognozirala je agencija.


Otkazani letovi i vozovi

Željeznička kompanija Kyushu Railway Co. već u subotu je počela ukidati neke željezničke linije prije veće obustave koja će vjerojatno uslijediti u nedjelju. Domaći mediji pišu da su u južnoj japanskoj regiji zasad otkazani deseci vikend letova.

Nanmadol je četrnaesti ovosezonski tajfun. U subotu poslijepodne kretao se blizu južnoga japanskog otoka Minami-Daitoa nastavljajući prema sjeverozapadu brzinom od 20 km na sat.

Vjetar u centru oluje puše brzinom od 198 km na sat s udarima do 270 km na sat, podaci su koje je objavio JMA.

Predviđa se da bi oluja, po snazi jednaka uraganu klase 5 u Atlantskom oceanu, trebala skrenuti prema istoku i u utorak prijeći preko Tokija prije nego što se u srijedu premjesti na područje oceana. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.