RAMALLAH

Palestinski lider Abbas u UN-u će tražiti podršku za uspostavljanje mira na Bliskom istoku

Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas trebao bi se u petak obratiti na 77. sjednici Generalne skupštine Ujedinjenih nacija

Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas. Anadolija

E. T. / Anadolija

18.9.2022

Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas trebao bi se u petak obratiti na 77. sjednici Generalne skupštine Ujedinjenih nacija (UN) kako bi osigurao podršku za uspostavljanje mira na Bliskom istoku, saopštilo je u nedjelju Ministarstvo vanjskih poslova Palestine, prenosi Anadolu Agency (AA).

"Abasov govor će predstavljati važan istorijski orijentir na putu da se osujete i sruše ekspanzionistički kolonijalni planovi okupacione države i njeno uskraćivanje pravednih i legitimnih nacionalnih prava našeg naroda", navodi se u saopštenju ministarstva.

Dodaje se da će palestinski lider pozvati međunarodnu zajednicu da "ne propusti mirovnu priliku" za rješavanje palestinsko-izraelskog sukoba.

Ministarstvo je pozvalo međunarodnu zajednicu da uvjeri Izrael da se uključi u stvarni mirovni proces koji bi doveo do kraja okupacije Palestine.

Krovna Palestinska oslobodilačka organizacija (PLO) i Izrael potpisali su 1993. godine sporazum iz Osla, koji je Palestincima dao oblik građanske vladavine, ali pregovori nisu uspjeli završiti sporazumom i dovesti do formiranja nezavisne palestinske države.

Mirovni pregovori između Palestinaca i Izraelaca propali su u aprilu 2014. godine kada je Tel Aviv odbio zaustaviti izgradnju ilegalnih naselja i osloboditi palestinske zatvorenike zatvorene prije 1993. godine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.