FRANCUSKA MINISTRICA

Katrin Kolona: Ne postoji bolja ponuda za Iran

Višemjesečni indirektni pregovori između Irana i Sjedinjenih Američkih Država su propali zbog nekoliko stavki

Kolona: Donijeti ispravne odluke. Agencije

A. K. / Fena

19.9.2022

Francuska ministrica vanjskih poslova Katrin Kolona (Catherine Colonna) izjavila je da trenutno ne postoji bolja ponuda za Iran da oživi nuklearni sporazum sa svjetskim silama i na Teheranu je da sada odluči jer je prozor za pronalaženje rješenja zatvaranje.


Tragovi uranijuma

Višemjesečni indirektni pregovori između Irana i Sjedinjenih Američkih Država su propali zbog nekoliko stavki, uključujući insistiranje Teherana da Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) zatvori istragu o tragovima uranijuma pronađenim na tri neprijavljena mjesta prije nego što je pakt oživljen, i američko jamstvo da će Washington ne bi ponovo izašao iz bilo kakvog nuklearnog sporazuma.

- Neće biti bolje ponude na stolu i na Iranu je da donese ispravne odluke - rekla je Kolona novinarima na marginama Generalne skupštine Ujedinjenih naroda u Njujorku, dodajući da nisu u toku nikakve inicijative za deblokiranje situacija.


Zvaničnici nepokolebljivi

Zapadne diplomate su izjavile da trenutno nema aktivnih pregovora i da je malo vjerovatno da bi do pomaka moglo doći prije američkih izbora u novembru. Oni su optužili Iran da ide unazad u pregovorima, što Teheran negira, prenosi Reuters.

Evropski zvaničnici su bili nepokolebljivi i tvrde da Iran mora dati vjerodostojne odgovore na pitanja IAEA-e, strahujući da bi, ako se to pitanje gurne pod tepih, moglo oslabiti Ugovor o nuklearnom proliferaciji, okvir za zaustavljanje širenja sposobnosti za proizvodnju nuklearnog oružja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.