NJEMAČKA MINISTRICA

Berbok optužila Rusiju za napad na temeljne vrijednosti UN-a

Potrebni su Ujedinjeni narodi kako bismo pronašli zajednička rješenja za globalne probleme, izjavila je Berbok

Analena Berbok. TWITTER

A. O.

20.9.2022

Ministrica vanjskih poslova Njemačke Analena Berbok (Annalena Baerbock) naglasila je ključnu ulogu UN-a u upravljanju globalnim krizama uoči putovanja u Njujork (New York) na Opću skupštinu UN-a. 

Ovosedmična skupština neće biti kao prethodne, dodala je Berbok.

Ona je optužila Moskvu da je invazijom na Ukrajinu napala načela na kojima je utemeljen UN.


Nepoštovanje međunarodnog prava

Uprkos tome što je jedna od pet stalnih članica Vijeća sigurnosti UN-a, Rusija pokazuje potpuno nepoštivanje međunarodnog prava i globalnog poretka, poručuje njemačka ministrica vanjskih poslova.

- Potrebni su Ujedinjeni narodi kako bismo pronašli zajednička rješenja za globalne probleme. Nijedna zemlja ne bi trebala živjeti u strahu od napada jačeg susjeda - kazala je Berbok.

Naime, ministrica smatra da bi UN trebali činiti ljudi koji slušaju jedni druge s poštovanjem i razumijevanjem, ujedinjeni u zajedničkim temeljnim vrijednostima kao što su odricanje od nasilja i jednakost svih nacija. 


Fokus skupštine

Berbok je istakla i da ova zemlja čvrsto stoji uz Ukrajinu i da će nastaviti podržavati ju sa svime što je potrebno kako bi se uspostavio mir.

- Fokus Opće skupštine UN-a bit će na zločinima koji su u rusko ime počinjeni u Ukrajini, odnosno na tome kako se prema njima postaviti i procesuirati ih, kao i na smanjenju rizika od nuklearne katastrofe u Ukrajini zbog granatiranja nuklearnih elektrana - dodaje Berbok.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.