VISOKI PREDSTAVNIK EU

Borelj s liderima zemalja zapadnog Balkana: Razgovarali o posljedicama rata u Ukrajini

EU i zapadni Balkan nastavit će zajedno stajati u suočavanju s izazovima koje neizazvani rat Rusije protiv Ukrajine nameće globalno, naveo je

E. Ć.

20.9.2022

Čelnici zemalja zapadnog Balkana sa Boreljom. Twitter

Visoki predstavnik Evropske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Žozep Borelj (Josep Borrell) bio je domaćin neformalnog ručka s liderima zemalja zapadnog Balkana u Njujorku, na marginama Generalne skupštine Ujedinjenih naroda. 

Ova neformalna okupljanja održavaju se dva puta godišnje u Briselu i Njujorku i služe kao neformalna prilika za razmjenu mišljenja o izazovima u regiji i evropskoj budućnosti regije.

- Današnja rasprava bila je usredotočena na globalni i regionalni učinak nezakonitog i neizazvanog rata Rusije protiv Ukrajine. Visoki predstavnik Borelj i lideri zemalja zapadnog Balkana razgovarali su o tome kako zajednički riješiti štetne posljedice ovog rata na cijene hrane i energije te na stabilnost i sigurnost u Evropi i globalno.

Visoki predstavnik Borelj istaknuo je podršku koju EU pruža zapadnom Balkanu za poboljšanje energetske sigurnosti i rješavanje hibridnih prijetnji, uključujući manipulaciju i uplitanje hibernetičkih i stranih informacija.

EU i zapadni Balkan nastavit će zajedno stajati u suočavanju s izazovima koje neizazvani rat Rusije protiv Ukrajine nameće globalno. EU u potpunosti pridružuje zapadni Balkan svojim inicijativama za ublažavanje posljedica rata - navodi se u saopćenju nakon sastanka.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.